מדינת ישראל לרוב מעדיפה שאזרחי ישראל יהיו בישראל מבחינת מרכז חייהם, זה נכון גם לגבי חשודים בביצוע עבירות ועבריינים מורשעים. לכן במקרים יחסית רבים ישראל מבקשת להסגיר אליה ישראלים שהורשעו בחו"ל בביצוע עבירות (כנגד ישראלים או גורמים ישראלים וגם כנגד גורמים של אותה מדינה זרה ממנה מבקשים הסגרה) או אשר נעצרו בחו"ל בגין חשדות לעבירות שכאלו. בנוסף, ישראל מבקשת להסגיר לרשותה גם עבריינים שאינם ישראלים אך שביצעו עבירות כנגד ישראלים או גופים ישראלים. 

סיבות לבקשת הסגרה לישראל

ישנם מקרים שונים בהם תוגש בקשת הסגרה של אדם לישראל, כאשר את הבקשה עצמה צריכה להגיש מדינת ישראל באופן רשמי למדינה בה נמצא האדם המבוקש להסגרה – אך במקרים מסוימים ניתן לפעול גם באפיקים פרטיים בהקשר להסגרה לישראל, למשל לצורך ריצוי עונש בישראל של אזרח ישראלי שהורשע בעבירות בחו"ל (בהמשך נסביר זאת יותר לעומק). הסיבות המרכזיות לבקשות הסגרה בכלל וגם בקשות הסגרה למדינת ישראל הן:

  • הסגרה כדי להעמיד לדין אדם במדינה שאליה הוא מוסגר ולא במדינה מנה הוא מוסגר.
  • הסגרה לצורך ריצוי העונש במדינה המבקשת את ההסגרה ולא במדינה המסגירה.  

נציין כי הסגרה לישראל (ולכל מדינה אחרת איתה לישראל יש אמנת הסגרה) לצרכי ריצוי עונש רלוונטית גם אם כבר הוטל על אותו אדם עונש מאסר בפועל, גם אם האדם נמלט לאחר תחילת ריצוי עונש המאסר וגם אם עדיין לא נגזר עליו עונש מוגדר ועליו להישפט. 

בקשות הסגרה לישראל נעשות למשל עבור עבריינים ישראלים הנמצאים בחו"ל, כאשר אלו ביצעו פשעים נגד אזרחים או גורמים ישראלים וכדי להעמיד לדין ו/או להעניש את העבריינים בישראל ולא בחו"ל. מקרים נוספים של בקשות הסגרה לישראל ממדינות איתן יש לישראל אמנות הסגרה הם כאמור של עבריינים זרים אשר ביצעו פשעים כנגד אזרחים או גורמים ישראלים, לכן המדינה מבקשת לתבוע ולהענישם בישראל ולא במדינת מוצאם או במדינה אליה נמלטו. 

אפשרות נוספת ויחסית נפוצה של בקשות הסגרה לישראל היא עבור אזרחי ישראל שנעצרו והורשעו בחו"ל בביצוע עבירות (לא כנגד גורמים ישראלים), אך המדינה, לעיתים בדחיפה של המשפחה בישראל, שואפת שהם יירצו את עונשם בישראל ולא בחו"ל. אלו המקרים היותר נפוצים מבחינת קיומה של מעורבות עורכי דין פרטיים מומחים לתיקי הסגרה ולמשפט בינלאומי. תיקים אלו מורכבים ומצריכים יצירתיות ועבודה הדוקה עם גורמים משפטיים בישראל ובמדינה ממנה מבקשים את הליך ההסגרה, כדי שהתוצאה הסופית תהיה שאותו אדם מורשע אכן יוסגר לישראל, ירצה את עונשו בישראל ויאפשר למשפחתו בכל זאת קירבה פיזית מסוימת אליו וגם ענישה במערכת הישראלית ולא במערכת במדינה זרה.

עם מי יש לישראל הסכמי הסגרה?

באופן דו גורף ומוחלט, כדי שאדם יוסגר ממדינה אחת למדינה אחרת, צריך להיות הסכם הסגרה בין שתי המדינות, מה שנקרא אמנת הסגרה. ישראל חתומה על אמנות הסגרה עם כ-50 מדינות – 40 מדינות מאירופה, ארה"ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה, פיג'י, ברזיל, הודו, דרום אפריקה וסווזילנד (ידועה היום בתור אסוואטיני). 

בעולם יש הרבה יותר מ-50 מדינות, כך שישראל לא מפעילה אמנות הסגרה עם מדינות רבות ברחבי העולם. זאת כי מדיניות הסגרה הישראלית היא שלא לחתום על הסכמי הסגרה מול מדינות שבהן מערכת המשפט אינה תואמת בהיבטים רבים למערכת המשפט והצדק הישראלית. כמו כן מעורבים בתחום ההסגרה גם היבטים גיאו-פוליטיים ובאופן כללי ישראל לא "מתלהבת" במיוחד להסגיר ישראלים – אפילו עבריינים מורשעים – מישראל למדינות זרות. 

כאשר מחברים את הכל יחד – הרגישות הפוליטית והמדינית, יחד עם המורכבות המשפטית האינהרנטית של תיקי הסגרה לישראל ומישראל למדינות אחרות – עולה תמונה הממחישה עד כמה זה קריטי להיעזר בגורם משפטי מנוסה, מקצועי, יצירתי ועם מומחיות מוכחת בתיקי הסגרה כדי לקדם את האינטרסים שלכם או של יקירכם שהסתבכו משפטית בחו"ל ורוצים לרצות את עונשם בישראל. משרד עו"ד קרן שקד מציע את כל אלו בתיקי הסגרה מכל הסוגים ובכל רמות המורכבות – פנו אלינו היום לפרטים נוספים ותחילת תהליך.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן