תנועת הישראלים החוצה מישראל לחו"ל וחזרה ארצה רק הולכת ועולה בשנים האחרונות, מגמה שצפויה להמשיך להתחזק. כמו כן, היקף היבוא המסחרי והפרטי לישראל גם הולך ועולה. בהתאם למציאות זו, נושא עבירות המכס גם מוצא את עצמו יותר על סדר היום המשפטי. עבירות מסוג זה יכולות להיות מקרים יחסית פעוטים עם קנס בסופם, כמו אי הצהרה על סיגריות או מוצרי אלקטרוניקה יקרים בעת הכניסה לישראל, אך הן יכולות גם להסתבך ולהגיע אפילו עד לכדי אישום פלילי ועונשי מאסר.

ייצוג משפטי איכותי ומתאים למקרים של תיקי מכס, עם עו"ד מיסים מומחית ומנוסה, יכול לסיים את העניין בצורה המהירה, היעילה והזולה ביותר.

משרד עו"ד קרן שקד מתמחה בתחום המיסים ובכלל זה ניהל בהצלחה מגוון תיקי עבירות מכס, בהיקפים קטנים וגדולים כאחד, במישור אזרחי ובמישור פלילי.

 

הצהרה על חייבים במכס

קרדיט: bankrx

 

תשלום מכס בישראל

למעשה מדובר על מס המוטל על יבוא של סחורות שונות אל מדינה, כאשר לעיתים הם מוטלים גם על ייצור סחורות.  בישראל קיימים מכסים ממשלתיים על סחורות שונות, למשל בתחומי החקלאות, וזאת כדי להגן על התעשייה והיצרנים המקומיים. בנוסף, קיימים המכסים עבור אנשים פרטיים היוצאים ונכנסים בנמלי התעופה והים של ישראל – קרי המסלול הירוק למי שאין לו מה להצהיר והמסלול האדום למי שיש לו מה להצהיר. בהקשר לעבירות מכס פרטיות, הכוונה היא לרשויות המדינה בנקודות היציאה והכניסה לישראל ולא על מכסים ממשלתיים לשווקים ומוצרים ספציפיים. בפועל רוב המכסים המוטלים והנגבים בישראל הם על יבואנים ויצרנים מסחריים ותעשייתיים ולא על אנשים פרטיים – למרות שגם זה נמצא בעלייה לאור הגידול ביבוא האישי של חבילות מחו"ל.

רשויות המכס נועדו למנוע מצב בו אדם או גוף עסקי יכניסו לישראל כסף, מוצרים או סחורות האסורות או כאלו החייבים במכס מבלי לדווח על כך בהתאם לנהלים ומבלי למשל לשלם מיסוי מתאים בהתאם לנסיבות ולצורך.

 

מהם מכסים ומדוע יש קיימים מיסים אלו?

למעשה הכוונה לסוג של מס, עובדה פשוטה שמיד תהיה ברורה אך אשר לא אחת אינה מובנת או מוכרת לאנשים מהישוב. זהו המס המיוחד והייעודי שאותו גובה המדינה על יבוא מחו"ל לישראל של סחורות, מוצרים ולעיתים שירותים. הסיבות העיקריות לקיומו של מס זה, לצד מגוון המיסים האחרים במערכת המיסוי של מדינה, הן:

1.הגנה על ייצור מקומי ותעשיות מקומיות – אחת המטרות היא הפיכת הייבוא של סחורות מסוימות ליקר יותר ופחות משתלם, כדי שהיצרנים המקומיים ימשיכו להתקיים. רלוונטי בישראל למשל לחקלאות וייצור מקומי של מזון וסחורות שונות.

2.כמו יתר המיסים, הוא עוד מקור הכנסה משמעותי וחשוב לתקציב המדינה, כדי לממן את סל השירותים לציבור ואת פעילות הממשלה.

3.באמצעות מנגנון הפיקוח, הדיווח והאכיפה של המדינה יכולה "לשים עין" ולפקח ביתר יעילות על סחורות הנכנסות למדינה. למשל כדי להילחם בהברחות, מניעת כניסת סחורות לא חוקיות או לא מפוקחות בשערי המדינה וכיוצא באלו. בהקשר זה, הוא מהווה אמצעי רגולציה ואכיפה ופחות מקור להכנסה כלכלית – אך הדברים כמובן שלובים זה בזה.

יש לציין כי לצד מכסי מגן המוטלים על יבוא של סחורות מחו"ל במטרה להגן על יצרנים ותעשיות מקומיים, גם המנגנון ההפוך נמצא בשימוש. הכוונה כאשר דווקא מבטלים או מפחיתים מכסי מגן בכדי לעודד תחרות במשק או כדי להוריד את המחירים לצרכנים. דוגמאות לכך ניתן לראות בהורדת מכסים על ייבוא מלט כדי לעודד תחרות בענף המלט שהיה ריכוזי מאוד או ביטול מכסים על ייבוא חמאה כדי להוריד מחירים ובעיקר להעלות את ההיצע לצרכנים בזמנים של מחסור בשוק.

 

סוגי מכסים – על מה אנחנו חייבים?

בקצרה, נגיד שיש סוגים שונים, בהתאם למהות פעולת הייבוא וגם מי מייבא. כך, יש מיסי קנייה על יבוא אישי של חבילות מחו"ל של מוצרים מסוג מסוים או בעיקר מעל סכומים מסוימים, יש כאלו המוגדרים באחוזים קבועים על סוגי סחורות ספציפיות, דרישה לשלם מע"מ על יבוא אישי של מוצרים מסוימים מחו"ל וכן הלאה. מכאן, שיש כאלו המוטלים על יבואנים מסחריים / קמעונאיים ויש המוטלים על אנשים פרטיים.

בנוסף, אם אמרנו שאחד השימושים הוא  גם לצרכי פיקוח ואכיפה לגבי הכנסת כסף, מוצרים וסחורות לישראל, כך יש "סוגי" מכסים ופעולות אכיפה של אגף המכס המיועדים פרטנית למניעת הלבנת הון, מימון פעולות טרור ופעולות פליליות נוספות.

 

האם קיימות עבירות מכס על כסף מזומן?

קרדיט: ana_Janina

איך מחשבים את גובה המכס?

כאמור, יש מכסים הרלוונטיים לייבוא אישי של מוצרים מחו"ל – בעיקר דרך רכישות באינטרנט הנפוצות כיום – ויש "עסקיים" או "מוסדיים" המוטלים על ייבוא מסחרי של סחורות בהיקפים גדולים. התעריף מוגדר במסמך ממשלתי מקיף ומפורט, הכולל 21 חלקים ובתוכם 96 פרקים שונים, עם הגדרות פרטניות לגבי תקנות ומכסים לגבי סוגים ספציפיים של סחורות.

כאשר מדובר על תחום מסחריים/עסקיים, החישוב מבוצע על ידי המדינה ועל פי אותו תעריף. כאשר את השירות עצמו של התנהלות מול רשויות המכס, תשלום מכס, ושחרור הסחורה וכיוצא באלו מבצעים באמצעות שירות מקצועי וייעודי של עמילות מכס – המסופק ומיושם על ידי חברות המתמחות בתחום זה.

כאשר מדובר על חישוב מכס לייבוא אישי או חישוב מיסים לייבוא אישי של מוצרים, מודבר ברובו על חישוב פשוט ומבוצע לפי הגדרות ממשלתיות ברורות – שמי שמזמין המון מחו"ל כבר בטח מכיר בעל פה. מיד נפרט על כך עוד.

מי מחויב לשלם מכסים ומיסי ייבוא?

באופן כללי, כל מי שמייבא משהו מחו"ל אשר מבחינת החוק והתקנות מצריך תשלום מכס ותהליך שחרור ממכס, מחויב לשלם את המכס כתנאי מקדים לשחרור הסחורה, בין אם מדובר על אדם פרטי שהזמין מוצר אלקטרוניקה או כל מוצר אחר מאתר אינטרנט גלובלי ובין אם מדובר על עסק מסחרי שהזמין מכולה שלמה או למעלה מכך של סחורה מסוימת החייבת במכס.

 

תשלום המכס בפועל – איך זה מתבצע?

תשלומי מכס עסקיים ומסחריים – אשר יכולים להיות על מוצר בודד ומיוחד שעסק הזמין וייבא פרטנית מחו"ל ויכולים להיות על היקפי ייבוא ענקיים – מנוהלים ומבוצעים בפועל באמצעות עמילי מכס, אשר בקיאים בתחום, מתנהלים מול רשות המיסים ואגף המכס, יודעים כמה מכס יש לשלם על כל דבר, אילו מסמכים דרושים, איך, כמה ומתי משלמים וכן הלאה.

אם מדובר על תשלום בגין יבוא אישי של חבילה מחו"ל, על ידי אדם פרטי או אפילו עסק במקרים מסוימים ופשוטים יותר, תשלום המכס  מבוצע לרוב ישירות לחברות השילוח והלוגיסטיקה המספקות את המשלוח מחו"ל לישראל או דרך הדואר. היום, יש כבר לא מעט אתרי מכירות גדולים וגלובליים – אמזון כדוגמא מרכזית – אשר גובים מראש את עלויות המכס והמיסים הנוספים בהתאם לשווי וסוג המוצר הנרכש, כבר במעמד הרכישה וכך הלקוח יודע מראש כמה מיסי ייבוא הוא ישלם.

 

מכס על חבילות – איך רכישה מקוונת באינטרנט משפיעה על התשלום?

כאמור, אם גם אתם, כמו המוני ישראלים אחרים, מזמינים מוצרים וחבילות מחו"ל, אתם נחשבים יבואנים אישיים ולכן בהתאם לנסיבות מסוימות יתכן ותידרשו לשלם מכס ומיסים נוספים. למרות התנגדות ממושכת ונחרצת של תעשיינים, יצרנים וקמעונאים בישראל, מדינת ישראל – כדי לעודד תחרות ולהוריד מחירים – בפועל מאפשרת לישראלים לייבא מוצרים רבים מחול עם פטור מלא ממכס ומיסי ייבוא.

אגף המכס בודק חבילות בייבוא אישי הנכנסות לישראל, אך אלו בדיקות מדגמיות כי לאור ההיקפים האדירים אי אפשר בפועל לבדוק פרטנית כל חבילה לתכולתה ושוויה (גם זה משתכלל באמצעות טכנולוגיה) ואם הנסיבות מתאימות, החבילה תעוכב עד לתשלום מיסי הייבוא הרלוונטיים. במקרים אחרים כאמור, מיסי הייבוא כבר יחושבו וייגבו מהלקוח מראש במעמד המכירה מול אתר החסר באינטרנטי בחו"ל.

אלו ההגדרות באופן כללי של מיסי יבוא אישי של חבילות ומוצרים קטנים:

  • אם ערך החבילה שמזמינים מחו"ל נמוך מ-$75, יש פטור מלא ממכס ומיסי ייבוא ומע"מ.
  • לחבילות בערך של בין $76-$500 יש עדיין פטור אבל כן צריך לשלם מע"מ של 17% ובחלק מהמוצרים גם מס קנייה לפי קטגוריית המוצר שהוזמן.
  • להזמנות של מוצרים וחבילות בערך של מעל $500, יש כבר לשלם את המכס המתאים, מס קנייה רלוונטי ומע"מ.

 

עבירות מכס הנוגעות לכסף מזומן

היבט אחד הוא העבירות הנוגעות לכסף מזומן. לרוב ניתן לשמוע בתקשורת דיווחים צבעוניים בהקשר לעברייני מכס כאשר אלו בעיקר ידברו על ניסיונות להבריח מוצרים שונים לתוך ישראל – נניח מזוודה מלאה באייפונים. אך בפועל רבות מעבירות המכס המהותיות והגדולות ביותר לא נוגעות כלל למוצרים פיזיים אלא לסכומי כסף מזומן.

החוק הישראלי מגדיר כי מותר להוציא או להכניס אל ומגבולות ישראל עד מקסימום 100,000 שקל במזומן (בתוך זה גם צ'קים והמחאות נוסעים). כאשר רוצים להעביר מעל סכום זה בנמלי התעופה והים, חובה להצהיר על כך לרשויות במקום. המכס במקרים אלו נועד למנוע מצבים של הברחת הון, הלבנת הון וכיוצא באלו.

 

כמה נקודות חשובות לגבי עבירות מכס בכסף מזומן הן:

  • ניתן להחרים את כל סכום הכסף המדובר מיידית.
  • עבירות מזומן אלו נבחנות גם דרך הפריזמה של חוק איסור הלבנת הון ומניעת פעולות טרור, כאשר כך קובעים האם האישום יהיה פלילי או מנהלי-אזרחי בלבד.
  • עבירת מכס פלילית ללא כוונת זדון להתחמק ממס עשויה לגרור קנס כספי גבוה או עד 6 חודשים במאסר.
  • עבירת מכס חמורה עם כוונת התחמקות מדיווח עשויה לגרור אפילו עונש מאסר של 10 שנים, במסגרת הגדרות החוק לאיסור הלבנת הון. או לחלופין מוטל על הנאשם קנס כספי משמעותי.

בתור משרד עורכי דין המתמחה בתיקי מיסוי, עבירות פליליות ועבירות מכס, אנו באים לכל מקרה במטרה לצמצם את היקף האישום ולסיים את ההליך בלא הליך משפטי-פלילי או בניהול הליך מנהלי בלבד והטלת עיצום כספי על הנאשם, ללא רישום פלילי או עונשי מאסר.

 

איך מצהירים על מכס?

קרדיט: Barbacane

עבירות מכס הנוגעות לטובין

כמו שישנן הגדרות ברורות לגבי היקף המזומן שניתן להוציא מישראל ולהכניס לישראל מבלי חובת דיווח, כך גם ישנן הגדרות לגבי טובין – מוצרים וסחורות. כאן המגבלה כבר נמוכה יותר, כאשר חוזרים מחו"ל אפשר להכניס חזרה מבלי לדווח טובין בערך של עד $200. למרבה ההפתעה מגבלה זו רלוונטית גם אם המוצרים שנרכשו ושווים מעל $200 נרכשו בחנויות הדיוטי פרי – חובה לדווח אך לא בטוח שייגבה מס נוסף.

זהו ההיקף הגדול ביותר מבחינה כמותית (לא מבחינת שווי כספי) של עבירות מכס, עם עשרות אלפי ישראלים הנתפסים מדי שנה ככאלו שהיו אמורים לעבור במסלול האדום ולהצהיר אך במקום זאת התחמקו מדיווח ועברו במסלול הירוק.

כאשר מדווחים על הכנסת מוצרים בשווי של מעל $200, המקרה נבחן לגופו ובהתאם למהות המוצרים וההגדרות, לעיתים יגבו מהאדם תוספת מס – למשל מע"מ, מס קנייה ולעיתים תשלום מיוחד (בדומה להגדרות המיסוי והמכס של יבוא אישי דרך חבילות בדואר).

מבחינת ענישה, חשוב להבין כי עבירות מכס – גם בגין טובין – נחשבות עבירות פליליות. מקרים קטנים מבחינת היקפי הסכומים וכאשר מדובר על הפרה ראשונה של הוראות המכס, יסתיימו לרוב בהטלת קנס, של למשל 100% מערך המס שאמור היה להיגבות. במקרים חמורים יותר, ניתן אף לגזור עונש מאסר של עד 3 שנים עקב עבירת מכס וכמו כן להטיל קנס כבד יותר.

 

הסתבכות בתיק מסוג זה היא עניין לא נעים כלל, שגם עשוי להסתיים בצורה מאוד לא טובה עבורכם, כמו קנסות כבדים ואף עונשי מאסר בפועל. לכן אתם חייבים ייצוג משפטי ממומחים לתחום. התקשרו עכשיו לעו"ד קרן שקד, עורכת דין מיסים מומחית ומנוסה עם הצלחות מוכחות בתחום וניסיון הן בסקטור הפרטי והן בעבודה משפטית ברשות המיסים – 03-5771936

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן