בתחום הרגולציה הממשלתית, דיני ההגבלים העסקיים הם ללא ספק מעמודי התווך. הגבלים עסקיים נועדו להגן על הצרכנים ועל הציבור ולהסדיר בחוק ובתקנות נושאים כמו תחרותיות, ריכוזיות עסקית ושל מוקדי כוח מסחריים, קיומו של שוק חופשי, מונופולים וכיוצא באלו.

בישראל קיים חוק ההגבלים העסקיים וכמו כן פועל גוף ממשלתי שנקרא רשות התחרות (הרשות להגבלים עסקיים לשעבר) והממונה העומד/ת בראשה לשמירה על דיני תחרות והגבלים העסקיים, על תחרותיות ועל השוק המסחרי החופשי בישראל.

בהקשר המשפטי-עסקי, פעמים רבות עולה הצורך להיעזר בשירות של עו"ד המומחה בהגבלים עסקיים ודיני תחרות, בדיוק מכיוון שמדובר על תחום רגולציה כה מרכזי ונרחב, מה שיוצר מציאות בה יש צורך בליווי משפטי, ייעוץ, פרשנות ואף ייצוג מול רשויות רגולטוריות רשמיות.

משרד עו"ד קרן שקד והשותפים המשפטיים שלנו מציעים ללקוחותינו שירות משפטי מקיף, מותאם אישית ובמודל של משרד בוטיק שבאמת ובתמים שם אתכם ואת האינטרסים שלכם במרכז תשומת הלב והמאמצים. ליווי, ייצוג וייעוץ לגבי תחרות, והתנהלות מול הגורמים הרלוונטיים.

 

נושאים שונים בדיני תחרות

credit: Parradee Kietsirikul

אודות הגבלים עסקיים

הגבלים עסקיים הינו ענף משפטי בפני עצמו ותחום התמחות פרטני במשפט מסחרי. בניגוד למה שגורמים עסקיים שונים טוענים לעיתים, מהותם של הגבלים אלו היא לא רגולציה לשם הרגולציה והפיקוח אלא דווקא הגנה על השוק החופשי ועל התחרותיות – כאשר התפיסה של אלו הטוענים כנגד חוקי התחרות והרגולציה שלהם היא ששוק חופשי באופן מלא לא צריך רגולציה כי אין מגבלות מלאכותיות על התחרות והיא יעילה באופן טבעי. אך המציאות כפי שהיא מוכחת שוב ושוב, היא שאף שוק אינו חופשי במובן המלא והמושלם וכי בהחלט יש צורך בפיקוח ורגולציה חכמים ומותאמים למציאות – ואת זה אמורה ומיועדת לעשות רשות התחרות.

מבחינת הקשר לעולם, בארה"ב, התחום נקרא Antitrust ואילו במדינות אחרות באירופה הוא נקרא, פשוטו כמשמעו, Competition Law (חוק תחרות).

רשות התחרות הישראלית – הרגולטור הקובע בתחום

כאמור, היעד שלה היא לקדם תחרות ומניעת תחרות שאינה הוגנת. באמצעים משפטיים ודרך כוח הניתן לרגולטורים, מסירים מגבלות תחרות מלאכותיות, מפרקים או מונעים את קיומם של מונופולים / דואופולים, מנסים למנוע ניצול לרעה של חברות מסחריות "גדולות" מדי, מונעים קיומם של קרטלים, עצירת הסדרים כובלים וכן הלאה.

כל תחום ההגבלים העסקיים לא מיועדים לשים מקלות בגלגליו של השוק החופשי אלא ממש להיפך, להסדיר את השוק ולהפוך אותו ליותר חופשי, יותר פתוח ויותר תחרותי – מה שיוביל לשיפור עבור צרכני הקצה והן עבור הכלכלה. וזאת, תוך תשומת לב גם להיבטים אחרים החשובים לכלכלת המדינה, כמו הגנה על חקלאים ותוצרת מקומית למשל.

בפועל, רשות התחרות בישראל עוסקת במגוון רחב של נושאים, למשל אישורים או סירובים של מיזוגים עסקיים, קביעה של גורם עסקי כמונופול או קבוצת ריכוז, חקירות כנגד קרטלים, מתן אישורים לגופים עסקיים חזקים להתרחב בצורה המצריכה אישור, חקירות לקיומם של הסדרים כובלים או מתן אישורים מיוחדים לקיום הסדר כזה, ועוד שלל נושאים ומקרים.

כאמור, הרשות עצמה וכל הנושא המשפטי הקשור אליה מעוגנים בישראל תחת חוק ייעודי ומפורט – חוק שנקרא בעבר חוק ההגבלים העסקיים והיום תוקן, הותאם למציאות העכשווית ונקרא חוק התחרות הכלכלית. הטיפול בעבירות על חוק התחרות / ההגבלים העסקיים יכול להתנהל משפטית במישור האזרחי והרגולטורי ומול חוקרי ופקדי הרשות, אך במקרים רלוונטיים וכאשר הראיות מתאימות, הטיפול הזה בהחלט יכול לצאת ממגרש המשחקים הרגולטורי ולגלוש להיבט המשפטי-הפלילי, כאשר מהלכים מסוימים הפוגעים בתחרות כבר מהווים עבירות פליליות.

דוגמאות להשפעה של רשות התחרות

  • רשת שופרסל ויתרה על מהלך בו היא תהיה שותפה מרכזית בהכנסת רשת המרכולים העירוניים הקטנים ספאר לישראל, זאת נוכח דרישות מחמירות של רשות התחרות אשר חששה מניצול לרעה של כוחה האדיר של שופרסל כגורם המרכזי בשוק המרכולים הישראלי ומפגיעה בתחרות במקום הכנסת עוד שחקן תחרותי לשוק ריכוזי ממילא.
  • ב-2023, הממונה על התחרות הכריזה על קבוצת ויסוצקי כמונופול בשוק התה, מה שיגרור הגבלות על הקבוצה מכוח חוק המזון ועוד שורה של היבטים – שכולם מיועדים לשפר את התחרות והשירות לצרכנים, לשחרר את השוק ולתרום לכלכלה.

בהמשך ישיר למה שכבר דובר כאן לגבי העובדה שהרגולטור הממשלתי לתחום התחרות נועד להפוך את השוק לחופשי יותר, משוחרר יותר ואיכותי יותר עבור צרכני הקצה, יש להבין שנושאים כמו מונופולים, קרטלים, הסדרים כובלים ומיזוגים עסקיים למיניהם (למשל כאלו היוצרים גוף עסקי ענקי השולט למעשה בשוק) פוגעים בתחרות, סוגרים את השוק, מעלים את המחירים לצרכנים ומונעים חדשנות והתקדמות בתחומים עסקיים וצרכניים רבים. לכן בשנים האחרונות ועם העלייה במודעות הציבורית והממשלתית לנושא, יש עלייה בתביעות כנגד גופים עסקיים מגוונים ורבים.

 

נושאים חשובים בדיני תחרות

הנה כמה דוגמאות לנושאים חשובים שרצוי להכיר בהקשר לנושא הראשי שלשמו התכנסנו כאן, נושאים שבהם עוסקת ישירות הממונה על התחרות והרשות הממשלתית עליה היא חולשת.

  • הסדרים כובלים: מהלכים עסקיים בין גופים בשרשרת הייצור/האספקה או בין מתחרים המהווים פגיעה בתחרות. למשל ספק גדול שמחייב מפיץ לא להציב מוצרים מתחרים על המדפים, להשפיע על מבצעים ותמחורים של מוצרים מתחרים וכדומה. או לחלופין הקמת קרטל לתיאום מחירים בין שני גופים מתחרים.
  • חוק המזון: חוק פרטני שנחקק כדי להגביר תחרות ולהוריד מחירים בשוק המזון ומוצרי הצריכה הריכוזי, מגדיר פעולות אסורות על יצרנים, ספקים, יבואנים וקמעונאים.
  • פרסום מרשם הגבלים: מידע ציבורי ופומבי נגיש לגבי החלטות של רשות התחרות ובית הדין לתחרות לגבי גופים עסקיים ומהלכים עסקיים למיניהם. כדי שהמידע יהיה חשוף ופומבי יותר, כולל לעיני הצרכנים.
  • מונופולים: מונופול הוא הלכה למעשה גוף עסקי המהווה את השחקן הגדול ביותר בשוק מסוים, בפער ניכר למול מתחרים ואשר מכירותיו בשוק זה מהוות כ-70% לפחות מכלל המכירות. בגלל שלמונופול יש כוח עסקי אדיר למול כל יתר השחקנים בשרשרת (מתחרים, משווקים, מפיצים וגם צרכני קצה), כדי להגביר תחרות מטילים על מונופולים מגבלות שונות. לצד מונופול יכול להתקיים דואופול, מצב בו שני שחקנים שולטים יחד בשוק מסוים.
  • מיזוגים ורכישות: רוב העסקאות למיזוג ורכישה בין גופים עסקיים אינן מגיעות לשולחן הממונה על התחרות. אך כאשר מדובר על מהלך עסקי משמעותי שצפוי ליצור גוף עסקי גדול וחזק מאוד, לעיתים נדרש אשור רשמי ומשפטי של הרשות לצורך ביצוע המיזוג.
  • פרסום הנחיות וחוות דעת: במטרה להנגיש את התחום ואת המידע, הרשות מפרסמת מעת לעת מידע, הנחיות וחוות דעת לגבי פרשנויות, דרכי אכיפה, חידושים ומהלכים בהקשר כללי וספציפי של חוקי התחרות בישראל, כולל מדי פעם מתן אפשרות לציבור להעיר הערות לגבי דברים וצעדים.

בנוסף הרשות פועלת גם באפיקי חקירה, מבצעת מחקרי שוק, משתתפת במהלכים משפטיים ובפסיקות בתיקים מסוג זה, פועלת להקטנת הריכוזיות במשק הישראלי ותורמת למהלכי חקיקה הרלוונטיים לתחום ולפעילותה.

 

עו"ד קרן שקד מומחית במשפט כלכלי-מסחרי

credit: designer491

 

עורך דין להגבלים עסקיים

גורם עסקי העובר על חוק הגבלים עסקיים / חוק התחרות, מיד יוצג באור שלילי בתקשורת והמוניטין שלו יפגע. כמו כן הרשות יכולה להטיל קנסות וסנקציות על עסקים וגופים שפגעו בתחרות ועברו על דיני תחרות.

לצד פגיעה זו במוניטין של גוף עסקי ו/או קנסות כספיים שיכולים להיות גבוהים, יתכן וההאשמות יתקדמו לגזרה הפלילית ומבחינת ענישה ניתן להגיע במקרים אלו לקנסות כבדים עוד יותר ואף לעונשי מאסר בפועל על נושאי משרה. כך, מהלך עסקי שמבצע מנהל או נושא משרה במטרה לקדם גוף עסקי מסוים, דרך פגיעה כלשהי בתחרות ובהגדרות החוק, עשויה להתברר כיקרה מאוד אם היא תוכח כפלילית ותגרור כתב אישום, הליך משפטי ארוך ומורכב ואפילו מאסר בפועל.

יתרה מזו, מעבר לסיכון למוניטין ולחרם צרכני, לקנסות כספיים ולאישומים פליליים, עבירות תחרות אלו – אפילו הקטנות שבהן – פותחות פתח להגשת תביעות אזרחיות כנגד אותו גוף עסקי, מה שעשוי לגרור דרישות או פסק דין לתשלום פיצויים מעבר לקנסות למדינה ועוד "מרעין בישין" שרצוי כמובן להימנע מהם.

לכל המקרים הללו, יש צורך מהותי להיעזר בשירותי עורך דין חוק התחרות עם מומחיות בתחום וניסיון בתיקים כלכליים-מסחריים שכאלו. עורך דין הגבלים עסקיים מביא ידע מקיף ומעמיק בתחום זה, יחד עם תחומים נוספים כמו מיסוי, משפט כלכלי, משפט פלילי, דיני חוזים וליטיגציה מסחרית, זאת כדי לתת ללקוח את השירות המקיף והמדויק ביותר, במטרה להשיג את התוצאה הסופית האופטימאלית תחת הנסיבות.

עו"ד חוק התחרות – לא רק לעבירות ואישומים!

אך, כמובן, שלא רק במקרים של עבירות על חוק ההגבלים העסקיים / חוק התחרות יש צורך בעורך דין המתמחה בתחום. כך גם בהליכי ייצוג לגבי אישור רכישות ומיזוגים, אישור לביצוע הסדר כובל, אישורי פעילות לקבוצות ריכוז וכיוצא באלו. יש אינספור דוגמאות ומקרים בהם גוף עסקי נדרש לנהל תהליכים ולהגיע להסכמות, רצוי מראש אך לעיתים גם בדיעבד, מול גורמי הרגולציה הממשלתית ובנוגע למהלכים עסקיים למיניהם.

התנהלות נכונה מולם יכולה לשפר את הסיכויים של גוף עסקי לקבל את האישורים המיוחלים ולהימנע ממאבקים ארוכים ומתישים ולצורך כך יש מן הסתם יתרון גדול ואף הכרחי לעבודה עם ליווי וייצוג צמודים של עורך דין הגבלים עסקיים.

עו"ד דיני תחרות חייב ידע מעמיק ורחב בדיני ההגבלים העסקיים והמשפט המסחרי במקרים של ייעוץ וייצוג משפטי עם הקשר ישיר לתחום.

כאשר כבר מדובר על עבירות אזרחיות או פליליות בהקשר לחוק ההגבלים, כבר יש עדיפות לעו"ד בעל התמחות בתחום. משרדנו מציע לכם שירות משפטי מותאם אישית, יצירתי ומקצועי ללא פשרות, בכל מקרה וצורך בתיקים כלכליים.

דוגמאות לשירותים משפטיים של עו"ד קרן שקד בתיקי הגבלים עסקיים:

  • פטור מהסדר כובל
  • מהלכי מיזוג ורכישות
  • ערעורים לגבי החלטות הרשות והממונה על ההגבלים העסקיים
  • הכנת חוות דעת בהקשר לחוק התחרות
  • ייצוג בבית הדין המיוחד להגבלים עסקיים.
  • ייעוץ וייצוג מול טענות לפגיעה בתחרות.
  • תיקי תביעות אזרחיות וייצוגיות נגד גופים עסקיים שעברו על חוק.

 

זקוקים לשירותים משפטיים בנוגע לנושאי תחרות והגבלים עסקיים? פנו למשרד הבוטיק של עורכת הדין קרן שקד, מומחית במשפט כלכלי-מסחרי, מיסוי, ליטיגציה מסחרית ומשפט פלילי לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן