מיסוי ביטקוין

במציאות של היום, גם מי שכלל לא מתעסק בכלכלה, טכנולוגיה והשקעות, בטוח שמע המון על ביטקוין – המטבע הדיגיטלי הראשון, הגדול ביותר וזה אשר עולה שוב ושוב לכותרות לאור עליות מטאוריות במחירו. הוא פורץ הדרך לתחום כלכלי מרתק, המטבע הדיגיטלי המבוזר והמוצפן הראשון וזה שהחל את כל הטרנד של  מטבעות דיגיטליים עבור אנשים פרטיים, אנשי עסקים, יזמים ומשקיעים. הצמיחה המהירה בתשואות, בשימוש ובמודעות הציבורית לביטקוין ולתחום הקריפטו כולו גרמה לכך שגם המדינה רוצה לקבל את חלקה ולפקח על התחום – מה שמוביל אותנו לשאלה המהותית והנפוצה לגבי מיסוי ביטקוין.

הביטקוין הוא ללא ספק פורץ דרך מבחינת טכנולוגיית הבלוקצ'יין העומדת מאחוריו, מבחינת החדשנות המהפכנית שהוא מביא למערכת הפיננסית והמסחרית בעולם ומבחינת זה שהוא באמת ובתמים שחקן פיננסי חדש בעולם בו שלטו ללא עוררין בנקים מרכזיים ותאגידים פיננסיים עצומים. לכן זוהי התפתחות טבעית שככל שהשימוש והלגיטימיות שלו ומטבעות קריפטו אחרים עולים, גם רואים יותר יזמים טכנולוגיים הנכנסים לטכנולוגיות בלוקצ'יין, יותר משקיעים פרטיים ועסקיים הרוצים לייצר רווחים מעליות שערי "המטבע" (וביצוע המרה / החלפה בהתאם), יותר אנשי מקצוע המתמחים בעולם המטבעות הדיגיטליים וכמובן שגם יותר מעורבות ממשלתית ברגולציה ומיסוי רווחים.

בטקסט זה לא ניכנס להסברים הטכנולוגיים הסבוכים של כיצד עובדת מערכת הבלוקצ'יין, כיצד נוצר ונקבע הערך של המטבע הדיגיטלי ולכל ה"פילוסופיה" הכלכלית-טכנולוגית מאחוריו, אלא נתמקד במיסוי מטבעות קריפטו.

משרד עו"ד קרן שקד מומחה בדיני מיסוי, במישור אזרחי ופלילי והינו בעל ניסיון מעשי בתחום המטבעות הוירטואליים דיגיטליים. המשרד מייעץ, מלווה ומייצג לקוחות בתחום, כולל בתיקים שכבר נפתחו בהם הליכים חקירתיים או אחרים מטעם רשות המיסים – אנחנו כאן בשבילכם ונדע לייצר עבורכם פתרון חוקי ואופטימאלי מבחינת עמידה בדרישות ובחבות המס שלכם.

כמה מס משלמים על ביטקוין? האם נחשב מטבע או נכס?

כמעט בכל התייחסות תקשורתית לביטקוין מדברים על המכשיר הפיננסי החדש הזה כעל מטבע וירטואלי או מטבע דיגיטלי מבוזר. אלו אכן ההגדרות הכלליות המקובלות, הן בקרב קהילת הקריפטו הגלובלית והן בקרב יתר הגופים והציבור בהתייחסם לתחום פיננסי-טכנולוגי זה. אך אלמנט משמעותי ביותר הוא האופן בו מדינות מתייחסות אליו ולדומיו הקטנים והחדשים יותר – האם המדינה רואה בו מטבע לכל דבר ועניין או נכס?

זוהי השאלה אשר נמצאת בבסיס כל נושא מיסים על ביטקוין ומטבעות דיגיטליים. אם מדובר על מטבע הדומה במהותו לשקל, לדולר או לאירו, אזי שהוא זכאי ליחס מוגדר ומסוים ולפטורים מסוימים ממס (למשל פטור ממס בגין הפרשי שער). אבל, אם מדובר רגולטורית ורשמית על נכס פיננסי, אזי שהוא כבר עובר לקטגוריית מיסוי אחרת לגמרי ורווחים מפעילות עימו חייבים במס רווח הון בשיעור 25%  ובמקרים חריגים יכולה להיות גם תוספת מס פירותי של עד 50% סה"כ. אם מדובר על פעילות עסקית, אז פוטנציאלית יכולה להיקבע גם חובת תשלום מע"מ, מס הכנסה ואפילו ביטוח לאומי.

התשובה לשאלה חשובה זו היא שמדינת ישראל, דרך רשות המיסים, מגדירה את הביטקוין וכל יתר המטבעות הדיגיטליים כנכסים פיננסיים או נכסים בלתי מוחשיים ולא כמטבעות. כך שבאופן כללי קיימת חובת דיווח לרשויות המס על החזקה, רווחים ופעולות בביטקוין וכן חובת תשלום מס רווח הון על רווחים ומיסים נוספים בהתאם למקרה הפרטני של המחזיק בנכס/במטבע.

זוהי גם המדיניות הרשמית והמוצהרת של רשות המיסים (חוזר 5/2018 מטעם מס הכנסה) והיא גם קיבלה חיזוק משפטי תקדימי ב-2019, כאשר בית משפט מחוזי מרכז קבע שרווחי ביטקוין חייבים בתשלום מס רווח הון כי מדובר על נכס פיננסי ולא על מטבע כפי שמקובל בהגדרות הרשמיות של מדינת ישראל. תקדים זה נקבע למשל בתיק בו משקיע קריפטו עירער נגד רשות המיסים שביקשה למסות אותו בגין רווחי מסחר ביטקוין של מעל 8 מיליון ש"ח.

המדינה מגדילה פעילות ומשאבים ברגולציה ומיסוי

בהתאם למה שנאמר לעיל, וזו נקודה חשובה מאוד לשחקנים ופעילים בשוק הביטקוין, מדינת ישראל הפכה כיום לפעילה הרבה יותר ברגולציה על כל נושא המטבעות הדיגיטליים המבוזרים, בעיקר בהקשרי מיסוי ופיקוח על מניעת הלבנת הון ומימון פעילויות בלתי חוקיות. לכן ההמלצה המקצועית והמשפטית שלנו היא  חדה וברורה, להיעזר בייעוץ משפטי-כלכלי ייעודי ולהתנהל נכון מול רשות המיסים, מראש בדיווחים תקופתיים או בדיעבד בצורה מושכלת (ובטח לא לבד!) אם כבר יש מולכם הליכי בירור, חקירה ואף תביעה.

מבחינת גופים פיננסיים מסורתיים וגם מבחינת המדינה, עולם הקריפטו מהווה סיכון מסוים ובעיקר מהווה פקטור של אי-ודאות מבחינת הטכנולוגיה והרגולציה על מכשיר פיננסי שבמהותו הוא מבוזר, מוצפן וללא שליטה של בנק מרכזי או מוסד פיננסי חזק אחר. כך שלמעשה זה הגיוני לגמרי שהמדינה תרצה מצד אחד להגדיל את הכנסותיה ממיסים דרך מס רווחי ביטקוין ומטבעות קריפטו וגם תרצה לפקח על התחום כדי למנוע הלבנות הון, מימון טרור וביצוע עסקאות לא חוקיות באופן כללי.

שפע של מורכבויות בדיווח, בחשבונאות ובמס

עולם הקריפטו הוא במהותו פשוט רעיונית, אך בפועל הוא מאוד מורכב וסבוך טכנולוגית, כלכלית ואף רגולטורית וחוקית. לכן זה אך טבעי שגם מבחינת המדינה ושחקנים אחרים הפעילים בתחום, הנושא המרתק והמהפכני הזה מציף גם שלל מורכבויות בהקשר לאופן בו ביטקוין ומטבעות דומים לו משתלבים בכלכלה הרגילה ובמערכות הרגולציה הרגילות – שלא תמיד מותאמות לדרך הפעולה של קריפטו.

כך למשל יש לבצע דיווח נכון ומלא על כל העסקאות שנישום ביצע בביטקוין, בכל העולם, ויופעל מנגנון חישוב האם נוצר לאותו אדם רווח הון או לא. לעיתים ישנה מורכבות לקבוע האם פעילות הקריפטו היא בעלת מאפיינים עסקיים או לא – וזה מעלה מורכבויות של מועדי דיווח על הכנסות, חישוב חבויות במס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי. מיסוי בינלאומי של פעילות ביטקוין הוא נושא מורכב מאוד, בגלל הגלובליות והביזוריות של הטכנולוגיה ולאור ריבוי אמנות מס בין ישראל לעולם (שיטת המס בישראל היא פרסונלית כמובן!). וישנן גם מורכבויות לגבי חשבונאות פיננסית (פרטית ועסקית) של פעילות בביטקוין.

כל אלו רק ממחישים ביתר שאת את החשיבות של ייעוץ וליווי מקצועי של עו"ד מיסוי עם התמחות פרטנית בקריפטו ובמיסוי ביטקוין. כך מגדילים את הסיכוי לפעול בשוק במסגרת ההוראות והחוק ומצמצמים מהותית את הסיכון הפלילי והפיננסי שבביצוע עבירות מס והעלמות מס, ביודעין ואפילו שלא ביודעין.

בהקשר ישיר למניעת חשיפה פלילית שלכם כתוצאה מפעילות ביטקוין וקריפטו והיבטי מיסוי ורגולציה – כמשקיעים, אנשים פרטיים, יזמים עסקיים וכיוצא באלו – ישנם שלל דרכים להתנהל נכון וחכם מול רשות המיסים וגורמי רגולציה רלוונטיים אחרים. זאת גם דרך דיווחים תקופתיים מלאים ונכונים, דרך הליכי גילוי מרצון המונעים צעדים פליליים, דיוני שומה יזומים מצידכם וכן הלאה – כאשר כל התהליכים מכוונים לדיווח מלא ותקין ולתשלום מס אמת, ללא קנסות, ללא תשלום כופר ובעיקר ללא צעדים פליליים נגדכם.

משרד עו"ד קרן שקד כאן בשבילכם, עם שירותי ייעוץ, ליווי משפטי וייצוג בכל הקשור לפעילויות ביטקוין ומיסוי מטבעות קריפטוגרפיים – עם מענה מקצועי מותאם אישית, מקיף, אפקטיבי וחוקי ועם הדיסקרטיות של משרד בוטיק.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן