פרשות משפטיות ציבוריות בשנים האחרונות העלו על סדר היום את נושא מיסוי המתנות, תחום מורכב שמצריך ידע רלוונטי כדי להתנהל נכון, מצד אחד לא לבצע עבירות מס ומצד שני לבצע תכנון מס יעיל ולגיטימי. הפרשות המדוברות כוללות למשל את תיק 1000 של רה"מ נתניהו (תיק המתנות) ופרשת העלמת המס של בר רפאלי. נסביר לגבי מס על מתנות ומה אתם צריכים לדעת.

מה הקשר בין מתנה לבין תשלום מס?

השאלה העולה אצל רבים מאוד בהקשר למס על מתנות היא "מה הקשר?". לכאורה, מתנה היא משהו שאדם מקבל ממישהו אחר, ללא תמורה ומתוך רצון טוב להעניק, כך שהגיוני לחשוב שאין כאן כל אירוע מס ואין כל סיבה שהמדינה תתערב ותיקח חלק מהשווי של אותה מתנה. אך כמו בכל דבר לגבי מיסוי, המציאות מורכבת יותר!

בפועל, ישנם מצבים רבים בהם מתנה היא למעשה הכנסה החייבת במס, במקרים רבים הכנסה מוסווית או אפילו מוסתרת או פשוט מתנה שמהותה המעשית והאמיתית היא הכנסה עסקית, העברת נכסים ואף הלבנת הון. כך שלמרות הכל, מס על מתנות הוא דבר אמיתי שצריך להכיר לפני שמעבירים לאדם או גורם אחר מתנה בשווי גבוה או בעלת מהות מורכבת פיננסית-משפטית.

נחזור לרגע לפרשת עבירות המס של בר רפאלי. הדוגמנית ואשת העסקים קיבלה מחברות נדל"ן שונות הנחות מפליגות על שכר דירה עבור דירות שנשכרו עבורה, כביכול במתנה וללא קבלת תמורה ישירה מרפאלי. אך בפועל, ההנחות ניתנו בתמורה לשימוש בשמה של בר רפאלי לפרסום מיזמי הנדל"ן הללו – מה שהופך הלכה למעשה את המתנה להטבה בעלת אופי עסקי, לכן היא הייתה חייבת במס. עסקאות דומות בוצעו לגבי "מתנות" אחרות שרפאלי קיבלה, למשל רכב יוקרה.

מתי מתנה מוגדרת הכנסה וחייבת בתשלום מס

באופן כללי ועבור רוב המקרים, החוק הישראלי אכן מגדיר כי מתנות הן פטורות ממס, כי רוב מוחלט של המתנות אינן מהוות הכנסה כפי שהכנסה מעבודה, עסק, השקעות, ריבית וכדומה מהווה הכנסה חייבת במס. אך החוק גם מגדיר מקרים בהם אפשר וצריך לפתוח בחקירה לגבי האופי האמיתי של מתנות שהועברו בין צדדים, מן הסתם בעיקר כאשר מדובר על מתנות בשווי כספי גבוה של רכוש או מזומן. הרציונל הוא שבמסגרת ההגדרה של משהו כ"מתנה", אפשר בפועל להעביר כספים שהם למעשה הכנסות, הלבנות הון, העברות רכוש וכיוצא באלו מבלי ליצור אירוע מס ולשלם את חלקה של המדינה – למשל העברת כספים באירועים פרטיים למטרות עסקיות או העלמת מס, העברת נכסים בין אנשים כמתנה כדי למנוע חבות מס וכדומה.

כך למשל, המדינה חייבה במס מתנות לחתות קרובי משפחה של רב גדול ומוכר והמשפחה שילמה מס על חלק מהמתנות שניתנו כביכול לזוג המתחתן – כי בחלק מהמקרים הועברו סכומים גבוהים יחסית, אשר בפועל היו תשלומים לרב עצמו על שירותים ופעילות של חצרו. המתנות ניתנו בצורה זו כדי להעלים הכנסות ולצמצם תשלום מס.

מתנה מוגדרת הכנסה או אירוע המחייב תשלום מס במקרים רבים, כאשר לעיתים יידרש לשלם מס הכנסה בלבד ולעיתים בכלל מדובר על חבויות מס שונות (למשל מיסי נדל"ן או מס רווח הון). כך, מתנה יכולה להיחשב הכנסה ו/או להיות חייבת במס כאשר מדובר על סכום כסף גבוה (יש הבדל בסכומים בין מתנות מזומן בין בני משפחה למי שאינם בני משפחה), קבלת מתנה כאשר יש יחסים עסקיים בין הצדדים, מקרים מסוימים של מתנות לאישי ציבור ונבחרי ציבור (חייבות בדיווח לרשויות המדינה) וכמובן מתנות שהן העברת נכסי נדל"ן או רכוש פיננסי / פיזי אחר.

הנושא של מיסוי מתנות הוא מורכב, סבוך ומצריך בחינה פרטנית מעמיקה של כל מקרה לגופו. לכן לפני שאתם מעבירים דירה על שם הילדים, נותנים במתנה ניירות ערך לאחד מבני המשפחה, נותנים מתנת מזומן גדולה וכיוצא באלו – מומלץ להיוועץ בעו"ד מיסים כדי לוודא שאתם פועלים במסגרת החוק ולא מבצעים עבירות מס, בעלות השלכות פליליות פוטנציאליות.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן