בספטמבר 2020 שוב עלתה לכותרות פרשת בר רפאלי ועבירות המס, פרשה מרכזית ומשמעותית עבור רשות המיסים ואשר כמובן העסיקה רבות את התקשורת והציבור בישראל, הפעם הפרשה עלתה לאור אישור הסדר טיעון בין בר רפאלי ואמה, ציפי, לבין המדינה, אשר במסגרתו בר תרצה 9 חודשי עבודות שירות וציפי רפאלי תרצה 16 חודשי מאסר בפועל, בנוסף להטלת קנס של 2.5 מיליון שקל על כל אחת מהן.
פרשת בר רפאלי ועבירות והעלמות המס שהיא ואמה ציפי ביצעו לאורך שנים הייתה תיק דגל עבור רשות המיסים, גם מכיוון שמדובר על נאשמת בעלת פרופיל ציבורי ותקשורתי גבוה מאוד וגם לאור מהות העבירות והשאלות המשפטיות והכלכליות שהן מעלות. אם מתעלמים לרגע מהרכילות וה"צבעוניות" של אישום עבירות המס של בר רפאלי וציפי רפאלי, אכן מדובר על תיק מרתק ומורכב של עבירות מס, אם שאלות לגבי הגדרת תושבות בישראל וחבות מס, מתי טובת הנאה או מתנה חייבת במס ועוד מכלול היבטים משפטיים מעניינים וחשובים.
על מה בעצם מדובר בפרשת עבירות המס של בר רפאלי?
כאמור, פרשת עבירות המס של בר רפאלי ואמה ציפי הפכה לתיק הדגל של רשות המיסים בשנים האחרונות, תיק חובק עולם ועם מגוון שאלות משפטיות ומורכבויות שונות. קצרה היריעה מלפרט באופן מעמק את כתב האישום ושלל העבירות שמשפחת רפאלי ביצעה לפיו, אך ניתן לכם את מהות העניין.
ראשית כל, תיק המיסים של בר רפאלי עסק בשאלת התושבות של הדוגמנית ואשת העסקים ובהתאם שאלת חבות המס שלה. בשנים המדוברות, רפאלי הצהירה שלא הייתה תושבת ישראל וכי מרכז חייה לא היה בישראל, לכן לא דיווחה על הכנסות שהיו לה – רובן מפעילות בחו"ל. תושבי ישראל חייבים לשלם מס על כל הכנסותיהם, מכל העולם ובכפוף לאמנות מס בינלאומיות. אך תושבי חוץ צריכים לשלם מס רק על הכנסות שמקורן מישראל. רפאלי העבירה לרשות המיסים מצג שווא שאינה תושבת ישראל לפי הקריטריונים וכי אין לה כל נכסים בבעלותה או אשר היא שוכרת לצרכי מגורים בישראל – כאשר בפועל דירות יוקרה בהן היא התגוררה בישראל הושכרו על שם קרובי משפחתה לצורך העלמות המס. בנוסף, באותן שנים רפאלי גם דיווחה לרשויות המס בארה"ב (שם התגוררה באותה תקופה לטענתה בישראל) שאינה תושבת ארה"ב, כך שגם שם לא שילמה את מלוא חבות המס שלה.
חקירת רשות המיסים העלתה כי רפאלי כן ענתה להגדרה של תושבת ישראל באותן שנים וכי היא ואמה יצרו מצג שווא מזויף של דירות ורכוש שנרשמו על שם קרובי משפחה, רק כדי להשתמש בטיעון התושבות ולא לשלם מס בישראל – זו כמובן עבירת מס פלילית.
שנית, פרשת עבירות המס של משפחת רפאלי נגעה לשאלת חבות המס על קבלת הטבות למיניהן. הטבות אלו כללו למשל הנחות מהותיות בשכר הדירה על דירות היוקרה שנשכרו או נרכשו לטובת בר רפאלי, רכב יוקרה שרפאלי קיבלה "בחינם" ועוד שלל מוצרים שרפאלי קיבלה תמורת פרסום והנחות מקיפות – כל ההטבות האלו ניתנו לדוגמנית ואשת העסקים לצרכי פרסום, כדי להשתמש בשמה לקידום מותג או עסק מסוים. כאן כתב האישום בתיק נוגע בשאלה מורכבת ונפיצה של "הטבות סלבס" ומוצרים יקרים שניתנו "במתנה" אך למעשה מהווים הכנסה חייבת בדיווח ולכן גם חייבת בדיווח, בעיקר אם התנאי לקבלתם הוא שירותי פרסום.
לצד אלמנטים אלו, במסגרת כתב האישום והסדר הטיעון הודו ציפי ובר רפאלי בהסתרת מיליוני שקלים בחשבונות בנק זרים ואי דיווח על הנכסים והסכומים לרשות המיסים הישראלית.
עיקרי גזר הדין והסדר הטיעון שאושר עבור בר וציפי רפאלי
בפרשת עבירות מס זו הואשמו גם בר רפאלי עצמה וגם אמה ציפי, אשר שימשה כסוכנת והמנהלת האישית שלה באותן שנים רלוונטיות – כאשר ציפי רפאלי היא שספגה את רוב האשמה ולכן גם את העונש הכבד יותר, תוך התחשבות בגילה, בעברה הפלילי הנקי ובשאר פרמטרים מקלים. כדי למסגר את פרשת עבירות המס של משפחת רפאלי מבחינת העונשים שקיבלו הנאשמות בסופו של דבר ועם אישור הסדר הטיעון בין בר וציפי לבין הפרקליטות, נפרט את עיקרי העונש.
- ציפי רפאלי: הוגדרה כאחראית המרכזית לביצוע עבירות המס ושלל המהלכים המטעים מול רשות המיסים. תרצה 16 חודשי מאסר בפועל, תשלם קנס של 2.5 מיליון ש"ח עבור העלמת מס וכן ספגה עונש מאסר על תנאי בתקופת סיום מאסרה בפועל.
- בר רפאלי: נתפסה בגזר הדין והסדר הטיעון כבעלת אשמה פחותה, כי אמה ניהלה את מרבית ענייניה הכספיים בישראל. תרצה 9 חודשי עבודות שירות בעמותה הפועלת עם אנשים בעלי מוגבלויות, תשלם קנס של 2.5 מיליון ש"ח וכמו כן נגזר עליה עונש מאסר על תנאי.
חשוב לציין כי לצד הקנסות הגבוהים שהוטלו על ציפי ובר רפאלי, השתיים תצטרכנה גם להחזיר את סכום המס שהוגדר על פי הסכומים שהועלמו ולא דווחו כהלכה לפי כתב האישום. שומת המס של הפרשה הסתכמה בסופו של ההליך המשפטי והמנהלי ב-8 מיליון ש"ח, על העלמות מס בסכום כולל של 34 מיליון שקל.