מציאות מלחמתית, כמו זו שנכפתה על ישראל באוקטובר 2023, מביאה עימה המון אי וודאות, חוסר יציבות וקשיים כלכליים, לאנשים פרטיים ועסקים כאחד. האם המדינה ממשיכה לגבות מיסים כרגיל בעת מלחמה? האם ואיזה פיצויים מגיעים לכם? מהו המתווה הממשלתי בהקשרים כלכליים של המלחמה ומה תהיה ההשפעה על עסקים? כל אלו שאלות חשובות ומורכבות וכאלו שלא תמיד קל לקבל להן תשובות ברורות. ייעוץ וליווי של עו"ד מיסוי וכלכלה יכול לסייע ולהוביל לפתרונות – ננסה לעשות סדר בנושא מורכב זה.

יש לציין מראש כי הנושא של מיסים ופיצויים בזמן מלחמה הוא דינמי ולא אחת מורכב, עם לא מעט "אותיות קטנות", שינויים שהמדינה מבצעת ומכניסה במודלים וגם כמובן מאוד תלוי נסיבות ומקרים. כך שגם בהקשר הרחב של הנושא לא חת ישנה אי וודאות ושינויים. עו"ד מיסים ומשפט כלכלי קרן שקד, מומחית במיסוי ויוצאת רשת המיסים, עושה לכם סדר ומתמקדת בהיבטים היותר קבועים ופחות משתנים, כמו פיצוי נזקי מלחמה לפי חוק מס רכוש, פיצויים לעסקים, פיצוי במס על נזקים עקיפים וכן הלאה. נצא לדרך.

 

כמה כסף מגיע לי?

credits: iStock.com/ Delpixart

פיצוי מלחמה דרך מס רכוש

בישראל קיים חוק מס רכוש וקרן פיצויים, אשר מסדיר נושאים והיבטים רבים לגבי מס רכוש, כולל חלקים מיוחדים לפיצויים בגין נזק במצבי מלחמה (סעיף 35). באופן כללי, החוק מגדיר ומסדיר פיצויים עבור נזקי מלחמה בשני אפיקים:

1. פיצוי בעקבות נזק ישיר מהמלחמה.

2. פיצוי על נזק עקיף ממצב המלחמה, למשל הפסדים, אובדן הכנסות ביישוב רלוונטי או חוסר יכולת לנצל נכסים ביישוב רלוונטי.

 

פיצוי על נזק ישיר לפי חוק מס רכוש

נזק ישיר כתוצאה ממלחמה הוא נזק פיזי שנגרם לרכוש או נכס כתוצאה מפעילות מלחמתית – כאשר לא משנה אם הנזק נוצר כתוצאה של פעילות אויב במלחמה או מפעילות של כוחות ישראל. הכוונה היא, למשל, לבתים שנפגעו מפגיעות של טיל או פעולות מלחמתיות אחרות, רכבים שספגו פגיעות ישירות, נזקים לתכולת בית או מבנה כתוצאה מפגיעה, הרס או נזק של רכוש אחר מפעולה במסגרת המלחמה וכיוצא באלו. כל אלו וגם מקרים רלוונטיים אחרים ייחשבו נזק ישיר.

נדגיש כי מטרת החוק והפיצוי בגין נזק מלחמתי ישיר הם השבת המצב לקדמותו כמה שיותר מהר, לפי הגדרות החוק.

  • כל אדם או עסק שספג פגיעה פיזית לרכוש בזמן מלחמה יכול להגיש תביעה לפיצוי – ללא קשר למיקום גיאוגרפי.
  • את התביעה מגישים מוקדם אחרי קרות האירוע – קרי בזמן המלחמה. צוותים של קרן הפיצויים ומס רכוש מגיעים לבחון את הנזק והמקרה הפרטני.
  • ניתן להגיש תביעה בצורה מקוונת-דיגיטלית, כאשר יש לצרף תיאור מלא, תיעוד הנזקים, מסמכים רלוונטיים וכו' – קריטי שההגשה תהיה מלאה ומחושבת כדי לשפר את סיכויי הצלחתה!
  • יש מגבלות של סכומי הפיצוי על סוגים שונים של רכוש (כמו ריהוט, ביגוד, ציוד וכו' – לא בהקשר של המבנה עצמו) ובהתאם לנתונים פרטניים של כל מקרה. הפירוט המלא נמצא ברשות המיסים.
  • מבחינת שיקום נזקים למבנים, לאחר בדיקת שמאות של מס רכוש, התיקון והשיקום יכולים להתבצע ע"י קבלן לבחירת בעל הנכס או קבלנים מטעם מס רכוש – לבחירת בעל הנכס.
  • לגבי נזקים לרכבים, אם ניתן לתקן אז מס רכוש יממן תיקון והשבה למצב קודם במוסך. אם הרכב הרוס לגמרי, הפיצוי יהיה לפי שוויו ברוב המקרים.

כמובן שמדובר על נושא גדול, מורכב ותלוי נסיבות, כך שיש עוד המון ניואנסים ופרטים לגבי פיצוי מס רכוש בזמן מלחמה. למדינה יש משאבים ייעודיים לצורך פיצויים אלו, אך למרות זאת, התהליך חייב להיות מסודר ומנוהל בחכמה ולכן יש בהחלט ערך ומקום לייעוץ וליווי של עו"ד מיסים בתהליך כדי למקסם את סיכויי ההצלחה.

 

פיצוי על נזק ישיר

credits: iStock.com/ Doucefleur

 

פיצוי קרן פיצויים ומס רכוש בעקבות נזק עקיף

החוק מגדיר גם פיצויים לעסקים בגין נזקים עקיפים כתוצאה מהמלחמה. בהקשר זה, יש משמעות למיקום גיאוגרפי כי החוק מגדיר יישובי ספר וישובים אחרים הזכאים לפיצוי נזק עקיף כתוצאה ממצב מלחמה. באופן כללי, הנזק העקיף הזה מתייחס לפגיעה כלכלית לעסקים, אובדן רווחים וכדומה – למשל מהוראה לסגור את העסק, פגיעה במלאי, פגיעה בפעילות השוטפת, ירידה מהותית במחזורים העסקיים וכן הלאה.

לא אחת החישוב של אותם נזקים עקיפים הוא מורכב וכולל המון פרמטרים והיבטים, כמו כן את התביעה לפיצוי צריך להגיש רק אחרי שכבר ניתן להעריך ולכמת כלכלית את הנזק. כך שבהחלט יש חשיבות מכרעת להגעה מושכלת ומדויקת של תביעות פיצוי מס רכוש אלו -דווקא כי הנזק הוא עקיף ואין "עדויות" בשטח כמו מבנה הרוס.

*בהקשר להגדרות הגיאוגרפיות המאפשרות הגשת תביעה לפיצוי בעקבות נזק מלחמתי עקיף, נדגיש כי בגלל שמדובר על מלחמה רשמית ולא על מבצע מוגבל, אז סביר שהמדינה תאפשר תביעות פיצוי נזק עקיף גם לעסקים שלא באזורים המוגדרים היום בחוק – שינוי זה הוא שינוי חקיקתי ויבוצע לאחר סיום המלחמה.

חשוב להדגיש ולהבין כי בהקשר לשני מסלולי הפיצוי דרך מס רכוש, למנהל מס רכוש יש מקום רב להפעלת שיקול דעת בקבלת תביעות וחישוב הזכאות לפיצויים. מנהל מס רכוש יכול לקבל החלטה בצורה די מהירה וגם בלי דיון מעמיק או תקשורת בין הצדדים. מכאן, שיש חשיבות מהותית מאוד להגיש את התביעה בצורה הכי מסודרת, מפורטת ומתועדת שניתן ותוך מחשבה משפטית אסטרטגית מותאמת אישית.

 

תשלום ופיצוי לעובדים ומעסיקים בזמן מלחמה

במצב מלחמה, עובדים רבים לא יכולים להגיע לעבודתם, לכן נשאלת השאלה האם אותם עובדים יקבלו את שכרם והאם המדינה תפצה מעסיקים שנדרשו לשלם שכר אל אף שבפועל העובדים לא עבדו ולא אחת לעסק כולו היה אסור לפעול.

ובכן, כן, קיים מסלול כזה אך במקרים קודמים הוא נקבע והוסדר בדיעבד לאחר סיום הלחימה. באופן כללי, עובדים מאזורים המוגדרים רלוונטיים למלחמה מבחינת איסור להגיע לעבודה (מפונים מיישוב מגוריהם, עובדים באזור מסוכן וכו') יקבלו את שכרם למרות שלא עבדו בפועל. מנגד, המעסיקים יכולים להגיש תביעה למדינה כדי לקבל פיצוי/החזר על השכר ששילמו לעובדים שלא עבדו – זאת דרך פיצוי על נזק עקיף דרך מס רכוש.

הפיצוי הזה – כמו גם פיצויים אחרים שהמדינה כבר הגדירה ועוד תגדיר – רלוונטיים כמובן גם עבור לא מעט מהאנשים שפונו בהוראת המדינה מיישובי מגוריהם באזור עוטף עזה ומיישובי הגדר בגבול הצפון.

 

לא עבדתם כי מוסדות הלימוד של הילדים נסגרו. מה מגיע לכם?

אם מוסדות הלימוד של ילדים עד גיל 14 נסגרו בגלל המלחמה והוריהם היו צריכים להישאר בבית ולא לעבדו כדי לשמור על הילדים, קיבלו באירועים ביטחוניים בעבר פיצוי על כך מהמדינה.

 

פיצויים נוספים לעסקים בגין נזקים עקיפים ממלחמה

רשות המיסים הוציאה הגדרות מיוחדות נוספות לגבי פיצויי נזק עקיף לעסקים באזורים מיוחדים ומוגדרים בעקבות המלחמה בפרצה בישראל ב-7 באוקטובר 2023. אלו תקנות עדכניות המגדירות פיצויים מוגדלים לעסקים מאזורים בארץ שבהם המדינה ומערכת הביטחון הטילו מגבלות משמעותיות ומחמירות. מסלולי הפיצוי שהוגדרו הם:

  • מחזורים: פיצוי לעסקים לפי הפגיעה במחזור העסקי באוקטובר 2023 לעומת אוקטובר 2022. עד מקסימום פיצוי של 2.5 מיליון ש"ח לעסק.
  • משכורות: פיצוי של 520 ש"ח ליום לעסק, עבור כל עובד שלא היה במקום העבודה באוקטובר 2023 בעקבות הנחיות רשמיות של איסור התקהלות או איסור לפתוח את העסק או בעקבות צורך לשמור על ילדיו של העובד מתחת לגיל 14.
  • חקלאות: פיצוי מלא על הנזקים שנגרמו לעסק חקלאי הנמצא עד 20 ק"מ מרצועת עזה, בדומה למה שנקרא "המסלול האדום" לעסקים באזורי ספר (כולל למשל קו עימות ויישובי גדר בצפון). לחקלאים הפועלים באזור של 20-40 ק"מ מעזה, הפיצוי מתבסס על אובדן התפוקה של עובדים ועד לפיצוי של 3 מיליון ש"ח לעסק.

 

זקוקים לייעוץ, סיוע או ליווי בהגשת תביעות פיצויים בעקבות נזקי מלחמה? לא בטוחים מה חבות המס שלכם במהלך ואחרי תקופת המלחמה והאם אתם זכאים להטבות מס למיניהן? בהחלט יכול להית שמגיע לכם פיצוי או שאתם יכולים ליהנות מהטבת מס מיוחדת. פנו למשרד עורכת דין מיסים קרן שקד לפגישת ייעוץ.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן