במשק הישראלי התופעה של עבודה בשחור הינה יחסית נפוצה, למרות התקדמות בתחום בהיבטים של מודעות ציבורית, רגולציה ואכיפה ולמרות שמבחינת התמונה הכוללת לא משתלם ולא כדאי לשכיר או לעצמאי לעבוד בשחור. אז ראשית כל נסביר ונדגיש עובדה פשוטה, עבודה בשחור אינה חוקית והיא אסורה מכל בחינה.

סוגי עבודה בשחור

עבודה בשחור מופיעה בשתי אפשרויות מרכזיות שניתן להיתקל בהן במשק הישראלי:

  • עבודה בשחור כשכיר: אלו מקרים בהם אדם מועסק כשכיר במקום עבודתו אך הוא מקבל את שכרו "בשחור", ללא תלוש שכר מסודר וכפועל יוצא מכך אז לרוב גם ללא הפרשות סוציאליות מחויבות כמו ביטוח לאומי, מס בריאות, פנסיה וכיוצא באלו. מקרים אלו נובעים ברוב המקרים מרצון של המעסיק להפחית את עלות המעביד שלו ולא לשלם את אותן זכויות סוציאליות, אך בהחלט ישנם מצבים בהם השכיר עצמו מעדיף ומבקש לפעול במודל של עבודה בשחור.
  • עבודה בשחור כעצמאי: מקרים אלו כוללים מצבים בהם אדם פועל כעצמאי הרשום כנישום עסקי מול רשות המיסים והוא מקבל כסף בגין שירותים או מוצרים אך אינו מנפיק ללקוחותיו חשבונית מס או מסמך חשבונאי תקני עבור עסקה שבוצעה. לחלופין, אותו עצמאי יכול להפיק חשבונית מס או קבלה עבור סכום חלקי ולא סכום העסקה המלא. זוהי עבודה בשחור כי מבוצעת עסקה והיא אינה מדווחת בשום צורה, הכסף מוגדר שחור ומדובר גם כמובן על העלמת הכנסות והעלמת מס.

נציין כי עבודה בשחור היא חלק מתוך תחום רחב יותר של כסף והון שחור, תחום בעייתי מאוד במשק הישראלי ובהחלט רחב מבחינת היקפי הסכומים, לפי גורמים ממשלתיים רשמיים. אותו כסף והון שחור כוללים היקפים אדירים של כספים ונכסים שאינם מדווחים כנדרש לרשויות המס, במטרה להעלים מס – דבר המוגדר כמובן עבירה פלילית חמורה.

עבודה בשחור כשכיר – רעיון גרוע, לעובד ולמעסיק!

רבים חושבים בטעות כי עבודה בשחור בתור שכיר מציעה יתרונות, למשל לקבל כסף עבור עבודה אך לא לשלם מיסים למדינה. אך בפועל המציאות שונה ומורכבת יותר ומדובר בהחלט על רעיון גרוע מאוד, קודם כל עבור השכיר שאינו מקבל תלוש שכר אך כמובן שגם עבור מעסיק שבוחר לשלם בשחור.

שכיר המקבל את שכרו בשחור וללא תלוש שכר לא מקבל את ההפרשות המגיעות לו לביטוח לאומי ובעתיד עשוי להיות בבעיית אי עמידה בתשלומי בט"ל ו/או עם זכויות מופחתות משום ששכרו בפועל לא דווח לביטוח הלאומי. כמו כן, עבודה ללא תלוש שכר משמעותה לרוב גם שלא מופרשים כספי פנסיה עבור אותו שכיר, עובדה בעלת סיכון פיננסי משמעותי לעתידו של אותו עובד. עבודה בשחור כשכיר משמעותה גם היעדר של זכויות סוציאליות נוספות שאותו עובד עשוי להיות זכאי להן – למשל החזרי נסיעות, דמי הבראה, ימי מחלה, הפרשה לקרן פיצוי פיטורין, הוצאות ביגוד וכן הלאה עם שלל דוגמאות. כך שאמנם אותו שכיר לא משלם מיסים על שכר עבודתו, אך המשמעות בפועל של עבודה בשחור ללא תלוש שכר עולה לו בסיכון גבוה מאוד ובאובדן זכויות יקרות וחשובות.

מבחינת מעסיק שבוחר להעסיק את עובדיו בשחור, הוא כבר נכנס לתחום של עבירה פלילית ומעבר על כמה חוקי עבודה ומיסים, עבירות בעלות פוטנציאל ענישה של מאסר בפועל ותשלום קנסות גבוהים. מעסיקים בישראל מחויבים לשלם לעובדים את שכרם כחוק ולספק להם תלוש שכר תקני ומפורט, כולל הפרשות לזכויות סוציאליות כפי שמגיעות לכל עובד באופן ספציפי.

עובד שכיר שלא קיבלת תלוש שכר כלל או קיבל תלוש שכר לא תקני יכול לתבוע ממעסיקו פיצויים של עד 5,000 ₪ עבור כל תלוש וגם ללא הוכחת נזק. כמו כן המדינה רשאית להטיל על מעסיקים שפעלו במודל של תשלום בשחור קנס ראשוני וללא הוכחת נזק בסכום של 13,500 ₪, עוד לפני הליכים פליליים שעשויים להתממש. מבחינה עסקית, העסקת שכירים בשחור מונעת מהמעסיק לרשום את הוצאות השכר כהוצאה מוכרת, נדבך נוסף בכך שמדובר על בחירה גרועה מאוד מכל בחינה.

עבודה בשחור היא עבירה פלילית!

עבודה בשחור אסורה לפי חוקי מדינת ישראל, היא אסורה הן מבחינת מעסיקים והן מבחינת שכירים ועצמאים. מדובר על עבירה פלילית בעלת פוטנציאל להשלכות חמורות במיוחד, כולל עונשי מאסר בפועל ורישום פלילי. נדגיש שוב כי לא רק שמדובר על עבירה פלילית אלא שמכל בחינה והיבט, לא משתלם ולא כדאי לאף צד לעבוד בשחור, ודאי שלא בטווח הארוך.

בין אם הסתבכתם במקרה של העסקה/עבודה בשחור ורשות ממשלתית פועלת נגדכם או עובד פתח בהליכים נגדכם לקבלת זכויותיו המלאות ובין אם עבדתם כשכירים ושילמו לכם בשחור ללא קבלת זכויותיכם המלאות – אתם זקוקים לייצוג משפטי איכותי, מותאם אישית ומעורכת דין מיסים ומשפט כלכלי מומחית ובעלת הצלחות.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן