הצהרת הון היא דרישה שכמעט כל עצמאי וגם רבים מהשכירים מכירים. אך בעוד שהדרישה למלא הצהרת הון עשויה להישמע מאיימת וגם כטרחה לא קטנה, בהתנהלות נכונה ועם סיוע של גורם מקצועי מתאים, כל התהליך יכול להיות חלק, מהיר ויעיל. למעשה, הצהרת ההון היא עוד כלי של רשות המיסים לוודא – אקראית לרוב – שאנשים מדווחים דיווחי אמת על הכנסות ונכסים ומשלמים את מס האמת הרלוונטי להם, זאת במסגרת בעבירות מס והון שחור.

הצהרת הון היא כלי מרכזי וחשוב עבור רשות המיסים, אותו היא מפעילה ומיישמת כדי לוודא ולעקוב אחר המצב הפיננסי המעשי והאמיתי של נישומים – עצמאים ושכירים. ההצהרה מכילה למעשה את כל הכספים, הרכוש והנכסים של האדם הנדרש לספק אותה ועיקר השימוש הפרקטי בה הוא לאתר פערים והבדלים מהותיים בין דיווחי ותשלומי המס של אותו נישום למול מצבו הפיננסי והכלכלי בפועל.

עורכת דין מומחית למיסים ולמשפט כלכלי, קרן שקד, יוצאת פרקליטות רשות המיסים ועורכת דין פרטים עם ניסיון מוכח בכל תחומי המיסוי, מסבירה את כל מה שצריך לדעת לגבי הצהרת הון ומילוי נכון שלה.

 

הצהרת הון למס הכנסה

מדוע רשות המיסים צריכה הצהרת הון?

המטרה העיקרית היא לבדוק אם רמת החיים והיקף הנכסים של אדם מסוים תואמים את הדיווחים שהעביר לרשות המיסים.
למשל – אם אדם מצהיר על רכב יוקרתי, מספר נכסים והון נזיל גבוה, אך דיווח על הכנסה נמוכה בשנים האחרונות, ייתכן שמדובר בפער המעיד על העלמת מס או על עבירות מס הכנסה אחרות.

בנוסף, הצהרת ההון מאפשרת לרשות לעקוב אחרי שינויים משמעותיים לאורך השנים – וכן לבחון את מקור ההכנסות כדי להילחם בתופעות כמו הון שחור, הלבנת הון, מימון טרור ופעילות עבריינית מוסווית.

 

מי נדרש להגיש הצהרת הון?

אין לזה תשובה חד משמעית ובאופן עקרוני שמו שם אדם יכול לעלות אקראית במחשבי רשות המיסים שבהתאם תבקש הצהרת הון. אבל כמובן שזה לא לגמרי אקראי. רוב העצמאים יקבלו לפחות פעם אחת ובכל כמה שנים דרישת להגשת הצהרת הון. כמו כן, שכירים בעלי הכנסות גבוהות גם נדרשים יותר מהממוצע בהגשת הצהרה על ההון והנכסים שלהם. אבל חשוב להדגיש ולהבין כי גם עצמאים וגם שכירים עשויים להידרש על ידי פקיד השומה האזורי שלהם למלא ולהגיש הצהרה שכזו.

מה שכן ולמרות האמור לעיל, יש כאלו שהרבה יותר סביר שיקבלו את הדרישה הזו מרשות המיסים, אולו כוללים למשל:

  • עצמאים בשנים הראשונות לפתיחת העסק שלהם – אפילו אם מדובר על עסק קטן ועל "עוסק פטור".
  • עצמאים הנדרשים בהגשת דו"ח שנתי ליחיד (טופס 1301) למס הכנסה הרבה יותר סביר שיידרשו מעת לעת גם בהגשת הצהרת הון מס הכנסה. זה נכון גם לבעלי חברות ותאגידים.
  • שכירים/עצמאים לאחר רכישת נכס יקר באופן יחסי – למשל דירה או רכב יוקרתי או ביצעו פעולות גבוהות וחריגות בניירות ערך.

 

מה כוללת הצהרת ההון מס הכנסה ?

הטופס העיקרי הוא טופס 1219 של רשות המיסים. בו תידרשו לפרט:

  • נדל"ן: דירות, מגרשים, נכסים מסחריים, נכסים מושכרים
  • נכסים פיננסיים: חשבונות בנק, ניירות ערך, חסכונות, קרנות, קופות (כולל מחו"ל)
  • רכוש אישי: רכבים, תכשיטים, פריטי אומנות יקרים – כל פריט מעל 1,000 ₪
  • מתנות וירושות: כל רכוש/הון שהתקבל בתקופת הדיווח
  • חובות והתחייבויות: הלוואות, משכנתאות, התחייבויות
  • זכויות כלכליות: זכויות עתידיות, התחייבויות של אחרים כלפיכם

נציין כי את הצהרת ההון יש למלא ולהגיש במלואה תוך 120 יום מקבלת הדרישה, אז יש זמן להכין אותה, אך גם מומלץ לא להתמהמה או לחכות עד הרגע האחרון.

 

מס הכנסה הצהרת הון

 

התפקיד והחשיבות של עורך דין הצהרת הון בהגשתו למס הכנסה

ככל שתיק הנכסים וההון של נישום שהתבקש להגיש הצהרת הון מקיף ומורכב יותר או ככל שהיו שינויים יחסית מהותיים בין הצהרת ההון הקודמת לזו שיש להגיש כעת, כך עוד יותר רצוי וחשוב להסתייע בשירותיו של עורך דין מיסים במילוי והגשת ההצרה לפקיד השומה. נקודות הממחישות את התפקידים והחשיבות של ליווי צמוד של עו"ד מיסוי להצהרת הון הן:

  • דיוק בפרטים: איסוף וארגון מדויקים ומושכלים של כל האסמכתאות, המסמכים והנתונים הדרושים להצהרה. יחד עם מילוי תקין ומדויק של כל הפרטים הדרושים (וגם ללא הפרטים שאינם דרושים).
  • זיהוי ואיתור נכסים רלוונטיים: עו"ד הצהרת הון למס הכנסה מסייע מאוד באיתור וזיהוי כספים, רכוש ונכסים שיש לכלול בהצהרה – רלוונטי בעיקר לנכסים מורכבים.
  • למנוע סיבוכים, קנסות ושגיאות יקרות: פיקוח וליווי מקצועיים, כדי להבטיח שהכל מוצהר ומוגש כהלכה וכדי למנוע סיבוכים עתידיים, הטלת קנסות ושאר שגיאות שעשויות להיות יקרות ומורכבות יותר לניהול, כולל אפילו הסתבכות בפלילים בעקבות עבירות מס.
  • ייעוץ לגבי מיסוי: לעיתים באיסוף נתונים להצהרת הון מתגלים כשלי מס שונים והיבטי מיסוי שיש להסדיר מול רשות המיסים. עורך דין  שכבר מעורב יכול לייעץ ולנהל את ה"אירוע" בצורה יעילה ומושכלת יותר.

 

יתרונות של סיוע מעורך דין להצהרת הון מס הכנסה

ככל שהמצב הכלכלי מורכב יותר, כך חשוב לקבל ליווי מקצועי. עו"ד מיסים יכול לעזור ב:

  • איסוף מדויק של כלל הנתונים והמסמכים
  • איתור נכסים ונקודות תורפה אפשריות
  • הגשת הצהרה מלאה, נכונה – ללא שגיאות שיחשפו לסיכון
  • ייעוץ במקרים שבהם מתגלים ליקויים או אי התאמות
  • ייצוג מול רשות המיסים במקרה הצורך

 

לפרטים נוספים וקבלת סיוע מדויק, מקצועי, דיסקרטי ומותאם אישית לגבי מילוי והגשה של הצהרת הון מס הכנסה ושאר צרכי המיסוי שלכם – פנו היום למשרד עורכת הדין קרן שקד.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן