עולם המיסוי הוא כמובן רחב ומורכב מאוד, עם המוני סעיפים שונים, אלמנטים של מיסוי, שיעורי מס וכיוצא באלו, אך בעוד שאם אינכם אנשי מקצוע בתחום המיסים אתם ממש לא צריכים להפוך למומחי מס, את ההגדרות הכלליות בהחלט רצוי שתכירו. ובהגדרות רחבות חלק מהכוונה היא גם להבין את סוגי המס העיקריים הנגבים בישראל ובמערכות מס אחרות בעולם – מיסים ישירים לעומת מיסים עקיפים. להבדל בין סוגי מיסוי אלו יש משמעות מעשית ורעיונית בהקשר הרחב של מדיניות המס, כאשר בכל הנוגע אל מיסוי עקיף המשמעות המעשית היא בעיקר עבור עסקים. 

עורכת הדין קרן שקד מתמחה במיסים ומשפט כלכלי, עם עבר מקצועי כפרקליטה ברשות המיסים וניסיון מעשי נרחב בתור עורכת דין מיסים בסקטור הפרטי, כולל הצלחות מוכחות בתיקים הנוגעים לעבירות מע"מ וכמו כן בביצוע תכנוני מס חכמים ומותאמים אישית לעסקים ונישומים פרטיים.

 

מה זה מיסוי עקיף?

מיסוי עקיף כולל בתוכו את כל המיסים המוטלים על מוצרים או שירותים, כחלק מהמחיר הסופי של אותם מוצרים ושירותים למשתמשי הקצה, הלקוחות הרוכשים. מיסים עקיפים נהוגים ברוב מוחלט של הכלכלות הפתוחות בעולם, בשיעורים משתנים ועם הגדרות מיסוי שונות בין מדינה למדינה. מס עקיף הוא מס בשיעור מסוים ומוגדר, כאשר שיעור זה (מתבטא באחוזים) מתווסף למחיר הבסיס של מוצר או שירות מסוים, כדי ליצור את סה"כ המחיר הכולל שאותו ישלם הצרכן.

דוגמא: מוצר כלשהו מתומחר במחיר בסיסי של 100 ש"ח, למחיר בסיס זה מוסיפים מע"מ (המס העקיף העיקרי) שכיום עומד על שיעור קבוע של 17%, מה שמביא את מחיר המלא והסופי של המוצר עבור הצרכן הפרטי ל-117 ש"ח. 

אם אמרנו שמיסוי עקיף הוא מס בשיעור מוגדר בחוק המוטל ישירות על מחירו של מוצר או שירות, ולא על הון, על הכנסות או על פעולה כלכלית כלשהי, אז ניתן להעמיק ולהסביר מהם המיסים העקיפים המרכזיים במערכת המס הישראלית. מס ערך מוסף (מע"מ), מס קנייה, מכס, מס הבלו על הדלק – כל אלו מיסים עקיפים, כאשר מרכיב המס מהווה עבור הצרכן חלק אינטגראלי מהמחיר הכולל שהוא נדרש לשלם. 

מיסוי עקיף הוא סוג המס ההופכי של מיסוי ישיר. מס ישיר הוא מס המוטל על הגורם שביצע את הפעולה או על ההון של גורם מסוים, זהו מס שמוטל ישירות על פעולה או על הון ולא בעקיפין דרך התמחור המלא של המוצר או השירות. כך, דוגמא מובהקת למס ישיר היא מס ההכנסה, מס הנגבה בשיעור מסוים ומוגדר, לפי מדרגות מס, על הכנסותיו של אדם מעבודה או מעסק. דוגמאות נוספות למיסוי ישיר בישראל כוללות מס רווח הון או מס שבח מקרקעין. 

 

משמעות המיסוי העקיף על עסקים בישראל – מס ערך מוסף

יש מגזר מסוים שעבורו חלק מהמיסוי העקיף בישראל הוא פחות רלוונטי, או יותר נכון לומר שעבורו הוא מהווה כר כלכלי לגיטימי לתכנון כלכלי ועסקי מקיף ומושכל יותר. הכוונה כאן היא כמובן למגזר העסקי ולמע"מ, החלק העיקרי של המיסוי העקיף בישראל. עסקים – מעוסק מורשה ומעלה במעלה סולם צורות ההתאגדות העסקיות – משמשים כמעין צינור עבור המדינה לגביית והעברת מס הערך המוסף מצרכנים, כאשר לעסקים ניתנת בזאת היכולת להתקזז על המע"מ שלהם. 

הכוונה היא שעסק גובה מצרכן את המע"מ ובהמשך מעביר את המע"מ שנגבה למדינה, אך בניכוי המע"מ שאותו עסק עצמו שילם עבור מוצרים ושירותים שונים. מכאן יוצא שצרכן פרטי משלם את המחיר המלא של מוצר או שירות, כולל המע"מ כמובן שעבורו מהווה חלק בלתי נפרד מהמחיר, אך עסקים משלמים את מחיר המוצר או השירות ללא המע"מ (פחות 17%). במהות העניין, עסק לא "מרוויח" את המע"מ אלא מעביר למדינה את הפרש המע"מ בין המס שגבה מלקוחות למס ששילם על הוצאות עסקיות למיניהן. 

מן הסתם – וזה לגיטימי לגמרי – מודל זה של התקזזות על המע"מ מאפשר לעסקים לבצע תכנוני מס חכמים, כדי לצמצם את המע"מ שהם מעבירים למדינה, עד לכדי איפוס התקזזות המע"מ או תשלום יותר מע"מ מאשר גביית מע"מ, מה שמזכה את העסק בהחזר מעמ מהמדינה. תכנון מס כזה כולל למשל הקדמה או איחור של ביצוע עסקאות רכישה שונות. בנוס, מודל זה של התקזזות על המע"מ פותח פתח לביצוע עבירות מע"מ כדי לנסות להרוויח את הפרשי המע"מ, למשל דרך הפקת חשבוניות פיקטיביות על הוצאות שלא היו כלל. אלו מקרים חמורים שמביאים עימם סיכון לאישום פלילי ואף לעונשי מאסר בפועל, לכן אם נקלעתם למצב כזה של חקירת עבירות מע"מ או כתב אישום, אתם חייבים ייצוג משפטי איכותי ומקצועי. 

 

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן