רכישות אונליין הם תחום צרכני-קמעונאי שבהחלט יצר מהפכה כלכלית וצרכנית בכל רחבי העולם וגם בישראל, כאשר בפועל רוב הקניות של ישראלים במרחב האינטרנטי נעשות מאתרים מחו"ל, מה שמצריך כמובן לשלוח את המוצרים הנרכשים מחו"ל לישראל. היקף המסחר האלקטרוני בישראל עומד על סכום של כמעט 20 מיליארד ש"ח בשנה, עם צמיחה מטאורית של 20%-30% בכל שנה – ו-65% מתוך הרכישות האלו מבוצעות מאתרים בינלאומיים. אך בתוך כל חגיגת הצרכנות הזו ושפע האפשרויות העומדות בפנינו כקונים, קיים כמובן היבט המיסוי והרגולציה של יבוא אישי דרך רכישות אונליין – נושא מבלבל שחשוב להבין לפני שלוחצים BUY NOW.

נושא המיסוי של רכישות אונליין מאתרים בינלאומיים נמצא תדיר בשיח הציבורי, הכלכלי והתקשורתי – כשרואים את הנתון שאומר כי בשנת 2018 ישראלים הזמינו מחו"ל 72 מיליון חבילות מחו"ל, מבינים כמה התחום מהותי לכלכלה הישראלית, גם לצרכנים, גם לעסקים מקומיים וגם לממשלה מבחנת הכנסות ממיסוי.

כך, יצרנים וקמעונאים מקומיים טוענים כי הטבות המס השונות על יבוא אישי פרטי יוצרות חוסר איזון בשוק, אפליה נגד השוק המקומי וגם כי מדיניות המיסוי על רכישות אונליין מחו"ל פוגעת בעסקים מקומיים – אלו קוראים לביטול פטורים ממס והטבות מיסוי שונות לרכישות מחו"ל. מנגד, תומכי התחרות, השוק החופשי והורדת יוקר המחייה בישראל, קוראים לא רק שלא לבטל את הפטורים ממס והטבות המיסוי על מוצרים ביבוא אישי פרטי, אלא להרחיב אותן כדי לפתוח את השוק ליותר תחרות ומוצרים זולים. מבחינה כלכלית ופוליטית, בהחלט מדובר על נושא מורכב שאין לו תשובה ברורה אחת.

מיסים רלוונטיים לרכישות אונליין מחו"ל

בהתאם למחיר המוצר הנרכש, סוג המוצר וגם לעיתים פשוט מזל (האם פקידי המכס עצרו את החבילה שלכם לביקורת), יש כמה סוגי מיסים שיכולים לחול על הזמנת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט, כאשר יש מקרים בהם כל המיסים יוטלו על המוצר המיובא, יש מקרים שרק חלק מהמיסים יוטלו ויש כמובן מקרים שבהם אין (נכון לתחילת 2020) כלל חובת מס:

  • מכס: מס העוסק בהכנסת סחורות ומוצרים לישראל מחו"ל. בהתאם לסוג המוצר ומחירו, יכול להיות מוטל מכס בשיעור כפי שקבוע בחוק ובתקנות. דרישת תשלום מכס עשויה להגיע בצמוד לדרישת תשלום עמלת שחרור ממכס, תלוי איך שלחתם את המוצר.
  • מס קנייה: מס עקיף המוטל על סחורות ומוצרים רבים במשק הישראלי, מקומיים ומיובאים. אחוז מס הקנייה נקבע לפי רשימת מוצרים וקטגוריות של רשות המיסים ויש גם משמעות לשווי המוצר הנרכש.
  • מע"מ: בחלק מהמקרים, כדי לקבל את המוצר שרכשתם מחו"ל תידרשו לשלם את המע"מ,  בשיעור 17%, ממחיר המוצר הכולל. 

מספר הקסם – 75$

בשנים האחרונות, מספר אחד הפך למספר הקסם עבור מיליוני ישראלים הרוכשים מוצרים מאתרים בינלאומיים. מספר ה"קסם" הזה הוא 75$. תקנות היבוא האישי של רשות המיסים וממשלת ישראל קובעות כי מוצרים הנרכשים בחו"ל בסכום נמוך מ-75$ – פטורים לחלוטין מכל סוגי המכס והמיסים (מלבד מוצרי טבק ואלכוהול). המשמעות היא שאם אתם מזמינים מוצר ועלותו פחותה מ-75$, החבילה פשוט תגיע אליכם הביתה או לסניף הדואר ולא תידרשו לשלם שקל נוסף במיסים.  

מקרים בהם מוטלים מיסים על רכישות אונליין מחו"ל

  • מחיר המוצר בין 76$ ל-500$: פטור מתשלום מכס על המוצרים, אך מוטלת חובת תשלום מע"מ ומס קנייה. חובת מס הקנייה מיושמת אם המוצר שרכשתם נמצא ברשימה (המקיפה והמתפתחת) של רשות המיסים. אם יוטל מס קנייה, המע"מ יחושב על הסכום כולל מס הקנייה.

 

  • מחיר המוצר מעל 501$: יבוא אישי של מוצרים יקרים, שעלותם מעל 500$, מחייבת גם תשלום כל המיסים הרלוונטיים, קרי, מכס, מס קנייה ומע"מ. המכס מחושב לפי שקלול הכולל כבר את תוספות מס הקנייה והמע"מ. כך שפחות משתלם לייבא מוצרים יקרים וחשוב ביתר שאת לבחון את העלות הסופית שיעלה לכם להכניס את המוצר לישראל. יש קטגוריות מוצרים בהן המיסוי הזה קופץ מעלה אם העלות היא מעל 1,000$

 

נקודה חשובה לגבי חוקי מס על רכישות אונליין היא שחישוב חבות המס מבוצע לפי מחיר המוצר בלבד, ולא על המחיר המשולב של המוצר + עלות המשלוח. לכן חשוב מאוד לוודא שעל חשבונית הקנייה וטופס השילוח (מודבק על גבי החבילה) שני המחירים יצוינו בנפרד. 

נציין עוד שמבחינת חוקי המס על יבוא אישי פרטי, אם צרכן מקבל מאותו ספק שתי חבילות (לפחות) תוך פרק זמן של 72 שעות, רשות המיסים תראה במוצרים משלוח יחיד שפוצל וכך חישוב חבות המס יבוצע על כל החבילות – כאילו מדובר על חבילה אחת. זה יכול כמובן להגדיל את חבות המס של הצרכן ולהקפיץ אותו מעל למדרגות המקנות פטורים. אך למרות זאת, ריבוי החבילות ומיעוט המשאבים של מערכות רשות המיסים יוצרים בפועל מצב בו יש סיכוי סביר שמקרה כזה "יעבור מתחת לרדאר".

לבדוק בטבלת המיסים על יבוא אישי של רשות המיסים

דבר אחרון אחרי שהבנתם יותר טוב מהם חוקי המיסוי על רכישות אונליין מחו"ל לישראל, מומלץ להיכנס לבדוק את טבלת מיסי היבוא האישי של רשות המיסים, כפי שהיא מפורסמת כאן באתר הרשות. טבלה זו מתעדכנת מעת לעת וכוללת רשימת מוצרים המותרים ביבוא לישראל ושיעורי המס המוטלים על מוצרים בהתאם למחירם.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן