קיבלתם התראה על חוב למס הכנסה? קיבלתם שומה ואתם צריכים לשלם תוספת על מה ששילמתם במקדמות מס הכנסה? אין צורך להיבהל, הנה מה שאתם צריכים לדעת על תשלום חוב למס הכנסה – עו"ד קרן שקד מומחית למיסוי מסבירה.

בכל הנוגע למס הכנסה ולהתנהלות מול רשות המיסים בכלל, השאיפה של כולנו היא מן הסתם תמיד להיות "בסדר" עם רשויות המס ולא להיות חייב למס הכנסה או לגורם מיסוי או רגולציה אחר. רק המונח "חוב למס הכנסה", עשוי להישמע מאיים למדי עבור עצמאים ובעלי עסקים רבים. אנו כמובן לא אומרים שלהיות בעלי חוב למס הכנסה, למע"מ או לכל גורם ממשלתי אחר הוא מצב תקין שאפשר לעבור עליו לסדר היום, אך אנו כן אומרים שלא מדובר על סוף העולם ושבהתנהלות נכונה וחכמה אפשר בהחלט לסגור את הסיפור בתשלום תקין של החוב או אפילו בהפחתה שלו.

חישוב שומת מס הכנסה לתשלום

מי נדרש לשלם מס הכנסה בישראל?

לפי פקודת מס הכנסה (כן, נושא מהותי זה עדיין מוגדר בפקודה…) חובת תשלום המס מוטלת על עצמאיים ושכירים המקבלים הכנסות על עבודה, בתנאי שההכנסה השנתית שלהם היא מעל למדרגת המס התחתונה הקבועה בחוק. זה אומר שכל מי שעובד, בין אם כעצמאי או כשכיר, ומרוויח מעל מדרגת המס המינימאלית, נדרש לשלם מס הכנסה לפי חישוב פרטני ואישי ולפי שיעורי המיסוי המוגדרים בחוק.

הבדלים בין שכירים לעצמאים בהקשר לתשלום חובות מס הכנסה

החישוב של כמה מס הכנסה משלמים הוא שנתי ומיושם על עצמאים ושכירים כאחד, אך אופן תשלום שומת מס הכנסה בשגרה שונה לשני סוגי עובדים אלו.

  • שכירים: מס ההכנסה מנוכה במקור, ע"י המעסיק ודרך תלוש השכר ומועבר בכל חודש לרשות המיסים. חבות המס נקבעת לפי ההכנסה ועם התחשבות בנקודות זיכוי להן העובד זכאי.
  • עצמאים: מס ההכנסה משולם כמקדמת מס בכל חודש או חודשיים, לפי מחזור העסקאות של התקופה הרלבנטית ולרוב ללא כל התחשבות בנקודות זיכוי או הטבות מס המגיעות לנישום העצמאי.

 

מה זה חוב למס הכנסה ואיך הוא נוצר?

הכוונה היא לסכום אותו דורש פקיד השומה במס הכנסה מנישום, תאגיד, בעל עסק או אדם פרטי. באופן כללי, הוא נוצר כאשר יש אי התאמה בין תשלומי מס ההכנסה של הנישום (שוב, תאגיד עסקי, עצמאי או שכיר) או היעדר תשלומי מס הכנסה למול חבות המס העדכנית והמלאה של אותו אדם לשנת המס.

כאמור, עצם המונח מאיים ומפחיד בעלי עסקים ואנשים רבים בישראל, אך יש להבין כי במקרים רבים הוא נוצר לא בגלל ביצוע עבירות מס או אפילו מטעויות פיננסיות / חשבונאיות והוא אינו "עונש", אלא הוא יכול פשוט לנבוע  מהתנהלות עסקית שוטפת.

דוגמאות להיווצרות חוב מס הכנסה

הכנסות שנתיות גדולות יותר מהדיווחים החודשיים ותשלום מקדמות

למשל, החוב הכי "תמים" למס הכנסה נוצר כי בסוף שנת מס נמצא שהעסק שלכם שילם מעט מדי מקדמות מס הכנסה ועליו להשלים את החסר כדי לעמוד בשומת המס העדכנית . מקרה כזה הוא אכן חוב, אבל הוא חוב "תמים" שמשמעותו היא שהכנסתכם מפעילות עסקית הייתה גדולה ממה שצפיתם ולכן אתם נדרשים לשלם תוספת מס הכנסה על המקדמות שכבר שילמתם.

מקרה דומה יכול להיות עוסק שלא משלם מקדמות מס הכנסה כי לא הגיע לסף המס בדיווחים התקופתיים, אך בסופה של שנת מקבל הכנסה שכן "מקפיצה" אותו מעבר לסף המס –עוסק כזה יידרש לתשלום חוב מס הכנסה אחרי חישוב השמה שלו לשנת המס הקודמת.

בהקשר זה, נציין כי ההיפך מחוב למס הכנסה יהיה החזר מס הכנסה – מצב הפוך בו עוסק שילם מקדמות מס הכנסה גבוהות מדי לעומת הרווחים הסופיים שלו לשנת המס. במקרה כזה רשות המיסים מחזירה לעוסק כסף והחוב הוא שלה כלפיו ולא בכיוון ההפוך.

תיאום מס שגוי או אי תיאום מס לשכירים שהם גם עצמאים

דוגמא נוספת ויחסית נפוצה של היווצרות חוב למס הכנסה היא אדם העובד גם כשכיר וגם כעצמאי. במצבים אלו מס ההכנסה נגבה אוטומטית מתלוש המשכורת של אותו עובד שכיר, אך לא אחת, מס האמת הסופי המגיע למדינה בתיאום המס הכולל גם את ההכנסות מעבודתו כעצמאי מייצר מצב של חוב וצורך לשלם את הפרשי המס למדינה. בכלל, ביצוע של תיאומי מס מייצר מצב של גביית מס הכנסה בצורה שאינה סטנדרטית למערכת המיסוי, לכן לא אחת נוצרים הפרשי גבייה, או לרעת הנישום או לטובתו, כאשר במקרה הראשון נוצר לו חוב ובמקרה השני נוצר לו החזר מס – סיטואציה שבמקרים רבים מצריכה סיוע של עו"ד מיסים, יועץ מס או רו"ח.

שגיאה/שינויים בנקודת הזיכוי להן זכאי עובד שכיר/עצמאי

עוד מצב אפשרי הוא: לרשות המיסים הוא שכיר אשר בעקבות טעות או שינויים כלשהם לאורך שנת עבודתו, נגבה ממנו מס הכנסה בחסר, למשל הגדרה שגויה של נקודת זיכוי, מקום מגורים וכו'. בחישוב השנתי הכולל, הטעות תתגלה והשכיר יתבקש לשלם את יתרת החוב לאור החישוב החדש והנכון (או במקרה שהחישוב שגוי יש להתנהל מול רשות המיסים לביטול החוב – גם כאן עו"ד מיסים תוכל לעזור).

לעיתים אנו נתקלים במקרים בו נישום מגיש בקשה וטפסים להחזר מס, אך הפקיד המטפל בבקשה בודק (בתום לב ולא כדי "לחפש" את מגיש הבקשה) גם 6 שנים אחורה ומאתר חוב קיים שלא נגבה. גילוי כזה יגרור דרישה לתשלום חוב.

עוד מצבים העשויים לגרום לחוב כלפי מס הכנסה:

  • דיווח חלקי או שגוי על הכנסות – בישראל, נישומים נדרשים לדווח לרשות המיסים על כלל הכנסותיהם, כולל מחו"ל וכולל הכנסות משוק ההון, עבודה, עסקים והשקעות אחרות.
  • אי הגשה של תיאום מס במקרה של שכירים העובדים אצל יותר ממעסיק אחד.
  • איחור בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, אשר גורר קנס לנישום.
  • הגשת דו"ח שגוי של בקשה להחזר מס – כך שנישום קיבל החזר שבדיעבד התברר כשגוי.

חישוב חבות המס לבני זוג כנישום אחד

חשוב מאוד להבין כי מערכת המס בישראל רואה בבני זוג רשמיים נישום אחד לצורך חישוב שומת המס הכוללת לשנת מס. לכן יכול להיווצר לכם חוב לא בגלל פעילות עסקית או משכר עבודה שלכם אלא דווקא מהפרשים שנוצרו בכלל מהכנסות של בן או בת הזוג שלכם.

 

איך מתנהלים בתשלום חוב למס הכנסה

איך בודקים אם יש לי חוב למס הכנסה?

לרוב רשות המיסים תודיע לכם אם קיים לכם חוב למס הכנסה או לגוף אחר ברשות המיסים. אך לפעמים יש תקלות וההודעה לא נשלחת או לא מגיעה. לכן לא מזיק לבדוק האם קיים לכם חוב פעיל. האפשרויות לבדוק זאת הן למשל:

  • שימוש בסימולטור/מחשבון מיסוי – קיימים כמה כאלו במרחבי הרשת – המצריך הזנת כל ההכנסות, פרטים אישיים וקבלת הערכת חבות המס.
  • יצירת קשר עם מערכת הפניות הדיגיטלית של רשות המיסים – המערכת שופרה והפכה נגישה ונוחה יותר בשנים האחרונות.
  • קבלת ייעוץ וסיוע מגורם מקצועי המתמחה במיסים – רואה חשבון, יועץ מס ובהחלט גם עורכת דין מיסים במקרים מורכבים המערבים גם שאלות משפטיות.

זיכרו, אף אחד לא רוצה להיות חייב למס הכנסה. לכן הקדימו תרופה למכה, בידקו מראש מול פקיד השומה שאין לכם חובות, במידה ויש, הסדירו אותם בהקדם האפשרי, בין אם בתשלום ובין אם בהפעלת תהליך מקצועי-משפטי לביטול או שינוי החוב.

האם אפשר להפחית את סכום החוב למס הכנסה?

כן, אפשר להשיג הפחתה של חוב מס הכנסה ואף לבטלו כליל במקרים המתאימים. אבל, מכיוון שמדובר על מערכת מורכבת וסבוכה, כדי להשיג את אותה הפחתה או ביטול אתם בפועל חייבים ליווי וייצוג מקצועיים של גורם מיומן, מנוסה ומעורה בפרטים, קרי, עו"ד מיסוי או רו"ח.

 

האם יש התיישנות?

זו שאלה חשובה ומצוינת, כאשר התשובה עליה היא בהחלט כן. החוק קובע התיישנות של 6 שנים על חובות למס הכנסה. לכן אם היה לכם כזה ומערכת המחשב או הביקורת של מס הכנסה "עלתה" עליו, אך לאחר שכבר עברו 6 שנים מיום היווצרותו , הוא בפועל מבוטל ואין לרשות המיסים יכולת או ביסוס לגבות אותו.

אבל, חשוב להבין כי משיכת זמן בתשלום חובות למס הכנסה גוררת איתה הוספת הפרשי ריבית והצמדה – כמו שנעשה גם במקרים של החזר מס המגיע לכם – וזה עשוי בהחלט להגדיל את הסכום אותו אתם חייבים. כך שאין  טעם למשוך זמן ולחכות עד שיעברו 6 שנים מדרישת החוב! רשות המיסים מן הסתם לא פועלת כך והיא תמצא דרכים לגביית החוב עוד לפני סיום תקופת ההתיישנות.

 

אני בהליכי פשיטת רגל, עדיין צריך לשלם חוב למס הכנסה?

באופן כללי, מי שנמצא בהליכי פשיטת רגל – הליך רשמי הנקרא למעשה חדלות פירעון – יכול בתנאים מסוימים לקבל פטור מתשלום חלק מחובותיו. אבל, חובות למס הכנסה אינם כאלו שניתן לקבל לגביהם פטור, כמו גם מזונות, ארנונה, שכר לעובדים וחובות למע"מ.

אז התשובה היא שגם אם אתם בהליך של פשיטת רגל / חדלות פירעון, עליכם לשלם חובות פעילים ורשמיים כלפי מס הכנסה ורשות המיסים.

 

לבדוק את מהות החוב לפני ביצוע תשלום!

לאור העובדה שרבים החובות למס הכנסה נוצרים מטעויות בחישוב – הן לשכירים והן לעוסקים רשומים – חשוב מאוד לבדוק את מהותם ולוודא האם הם מוצדקים או מוטעים.

דרישות חוב רבות מתבררות בסופו של תהליך בדיקה כשגויות ואז ניתן להגיש בקשה לבטלם. אז בהחלט רצוי לבדוק את מהותם, לברר האם אתם אכן חייבים או שמא פקיד השומה התעלם מחלק מנקודות הזיכוי שלכם או מקרים פוטנציאליים אחרים ודרישת החוב למעשה שגויה.

אם עצם קיומו של חוב למס הכנסה עשוי להבהיל אנשים רבים ולהריץ אותם לסניף הדואר הקרוב או לאתר רשות המיסים לצורך תשלום מהיר ומיידי שלו, אז להתחיל תהליך בדיקה לגביו בכלל מרתיע רבים. אבל הלכה למעשה באמת מומלץ וחשוב לבדוק האם זה חוב  אמת או שמקורו בשגיאה של אנשי מס הכנסה או אפילו מדיווח לא מלא שלכם/של המעסיק. ניתן לבדוק זאת עצמאית אך אידיאלית תעשו זאת בעזרת גורם מקצועי כמו רו"ח, עו"ד מיסים או יועץ מס.

אם אכן הסכום לתשלום אמיתי, איך משלמים אותו נכון?

אולי שלא במפתיע, אבל בעוד שקבלת החזר ממס הכנסה הוא תהליך שעשוי להיות מורכב ובעיקר להצריך בירוקרטיה טורדנית וזמן המתנה ממושך (בחלק מהמקרים), תשלום חוב למס הכנסה הוא דווקא הליך פשוט ומהיר, מרגע שאישרתם שהחוב שלכם אכן אמיתי ומוצדק.

ניתן לשלם באמצעות כרטיס אשראי או העברה בנקאית דרך אתר מס הכנסה וכמו כן ניתן לגשת לסניף דואר ולשלם באמצעות שובר החוב שאמור להגיע אליכם בדואר רגיל. עם השלמת התשלום, בכל אמצעי שתבחרו, מקבלים אישור המעיד על ביצוע התשלום.

נקודות סיכום לגבי הדרך הנכונה לשלם חוב למס הכנסה:

  • יש התיישנות של 6 שנים על חובות למס הכנסה.
  • חשוב מאוד לבדוק האם הוא מוצדת או שהיא מבוססת על טעות בחישוב.
  • אם יש שגיאה , העבירו מידע ומסמכים למס הכנסה ובקשו לבטלו.
  • אם החוב אמיתי, שלמו אותו במהרה כדי להימנע מקנסות והגדלתו עקב תוספת ריבית והצמדה.

אם יש אי התאמות, חוסר הסכמה או כל עניין מהותי אחר לגבי החוב, התייעצו עם עורכת דין מיסים וקבלו ליווי מקצועי מדויק וחכם בהתנהלות מול רשות המיסים.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן