שכירים, עצמאיים ולא רק הם נתקלים מעת לעת במונח מס שולי, אך כמו המון דברים בהקשר למערכת המיסוי, אותם אנשים לא תמיד יודעים מה בדיוק המשמעות והכוונה במונח מס שולי. אכן, תחום המיסוי כולל מגוון אדיר ולעיתים מורכב של מונחים, סוגי מיסים, הגדרות, שיטות מיסוי ושאר פרמטרים ונושאים רלוונטיים. הפעם נתמקד בנושא החשוב להבנה של מס שולי ונסביר מהו ומה המשמעות שלו.

מה בין מס שולי למדרגות המס?

המס השולי קשור קשר ישיר והדוק למדרגות המס. הכנסות מעבודה בישראל עוברות מיסוי במערכת פרוגרסיבית שבה יש מדרגות מס התחומות בסכומים. כל טווח הכנסה הוא מדרגת מס, כאשר ככל שעולים ברמת ההכנסות מעבודה – כשכירים או עצמאיים – משלמים יותר מס על כל טווח שכזה, על כל מדרגת מס. עבור כל מדרגת מס (טווח הכנסות) מעבר לסכום שאינו חייב במס הכנסה, המדינה גובה שיעור מס מסוים. כך, עבור חלק המשכורת שמעל אותה מדרגת מס קודמת, גובים שיעור מס גבוה יותר, כך עד שמגיעים למדרגת המס הגבוהה ביותר.

המס השולי הוא המונח המשתמש לתאר את מדרגת המס הגבוהה ביותר שעובד או עצמאי משלם על הכנסתו מעבודה. אם למשל עובד משתכר שכר המגיע לרמה של מדרגת המס השלישית העומדת על 20%, אזי המס השולי שאותו עובד משלם הוא 20%. כמובן שעל שתי מדרגות המס הקודמות הוא משלם את שיעורי המיסוי הרלוונטיים ולא 14% – במקרה זה 10% על המדרגה הראשונה ו-14% על המדרגה השנייה.

שמו של המס השולי נגזר מכך שזהו שיעור המס הגבוה ביותר שבו העובד ממוסה על חלק מהכנסתו, שיעור המס הנמצא בשוליים. חשוב להדגיש כי שיעור המס השולי אינו זהה לשיעור המס הכללי שעובד משלם למדינה.

אגב, בהסתכלות כלל ארצית, על כל מערכת מס ההכנסה, המס השולי הוא שיעור המיסוי של מדרגת המס העליונה והמירבית. נכון לשנת 2021, המס השולי במס ההכנסה הישראלי הוא 50%.

לאו דווקא פשוט כמו שזה נשמע

אנו מקווים שעכשיו, אחרי ההסבר מהו מס שולי ואיך הוא קשור למדרגות המיסוי, אתם מבינים את הקונספט של מונח זה ובמידה מסוימת גם את הבסיס של מערכת מס ההכנסה בישראל. אבל, בעוד שההסבר מה זה מס שולי הוא פשוט ודי ברור להבנה וחישוב תיאורטי, בפועל הקביעה כמה מס אדם ישלם לפי מדרגות המס וגם בהתאם למס השולי שלו, אינה כה פשוטה. לכן לא אחת נושאים ומחלוקות לגבי מס שולי מגיעים לסיוע מקצועי של עורכי דין מיסים ו/או רואי חשבון.

הנושא אינו כה פשוט בפועל כי לצד ההכנסות מעבודה, שאותן סה"כ די קל לחלק למדרגות המס השונות והרלוונטיות, יש עוד שלל פרמטרים המשפיעים על אחוז המיסוי הסופי. אלו כוללים למשל נקודות זיכוי וזיכויי מס שונים לפי החלטת רשות המיסים.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן