לאורך השנים, המלחמה של רשויות המדינה, כמו גם של מדינות אחרות בעולם ועם שיתופי פעולה הולכים ומתרחבים, בהון שחור והלבנת הון התקדמה משמעותית. היום, הרגולציה והחוק בהקשר למניעת הלבנות הון ושימוש לא חוקי בכספים מפותחים מאוד ולכן גם התוצאות של המדינה בתופעות אלו – הרבה בזכות חוק איסור הלבנת הון שמופעל בישראל החל משנת 2002. היום נסביר אודותיו, מה הוא אומר ומה המשמעויות שלו.

משרד עו"ד קרן שקד הינו משרד בוטיק המתמחה במיסוי, משפט כלכלי ומשפט פלילי. ככזה, המשרד מסוגל לספק שירותים משפטיים איכותיים ומותאמים אישית בתיקים בעלי הקשר לחוק איסור הלבנת הון ולמקרים רבים ומורכבים נוספים.  

מהותו של חוק איסור הלבנת הון

כאמור וכפי שניתן להבין בקלות משם החוק, מהותו היא מלחמה, מניעה ואכיפה של הלבנות הון וביצוע פעולות כספיות שמהותן ומקורן פעילות בלתי חוקית, עבריינית או לצרכי מימון טרור. מכוח החוק הוקמה תחת משרד המשפטים הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, הפועלת בצמוד לגופי החקירה והאכיפה. 

חוק איסור הלבנת הון נותן בידי רשויות המדינה כלים אכיפתיים ומשפטיים וכן מסדיר משפטית, חוקית ורגולטורית את המלחמה הרחבה בהלבנת הון, בהון שחור, בכספי פעילות עבריינית וכספים המיועדים למימון פעולות טרור כנגד ישראל וישראלים. הוא מיועד אם כך גם להסדיר ולהילחם ביתר יעילות חקירתית, אכיפתית ומשפטית בפעולות של עבריינים להלבין כספים שמקורם מפעילות עבריינית ומשאר פעולות אסורות אך גם, בהסתכלות רחבה יותר, לשפר את המלחמה בפשיעה חמורה ומאורגנת ובמימון טרור, בישראל ובפועל יוצא גם במדינות אחרות ע"י גורמים הקשורים לישראל. 

הגדרות החוק להלבנת הון 

החוק מגדיר גם בצורה רשמית ומשפטית מהן פעולות הלבנת הון: אלו מוגדרות פעולות המבוצעות ברכוש ו/או כספים שמקורם בפעילות פשיעה או אשר מיועדים למימון טרור – כאשר מהות פעולות אלו היא להסתיר את מקור הכספים/הרכוש, את בעליו, מיקומו, ייעודם וכדומה ולגרום להם להיראות לגיטימיים וחוקיים – מה שיאפשר המשך שימוש חוקי בכסף שהושג למעשה מפעולות לא חוקיות. 

החוק נולד מתוך הבנה ותפיסת אכיפה גלובלית כי מרכיב מהותי במלחמה בפשיעה, ארגוני פשע מאורגן וארגוני טרור הוא לפגוע ברווחים ובכספים של העבריינים עצמם ולמנוע מהם להלבין את הכסף ולהמשיך להשתמש בו. 

מכאן, החלקים המרכזיים שלו מגדירים וקובעים את האיסור לבצע פעולות בכסף או רכוש שמקורם בעבירות פליליות ופעולות לא חוקיות, בישראל או בעולם.

פעולות אסורות

עבירות ותחומים הנמצאים תחת ההגדרות לפעולות אסורות תחת חוק איסור הלבנת הון כוללים למשל:

  • מימון טרור
  • סחר לא חוקי בנשק
  • סחר בסמים
  • עבריינות הימורים
  • עבריינות זנות וסחר בבני אדם
  • פעולות הפרת זכויות יוצרים
  • עבירות מס למיניהן – לא כל עבירות המס, רק אלו המצוינות בחוק

משמעויות החוק בפועל

למעט כל מה שכבר הוסבר לעיל, מרכיב מהותי בהצלחתו של חוק איסור הלבנת הון הוא הדגש שהחוק שם על דרישות מהמערכת הבנקאית והפיננסית. עיקרם של דברים הם דרישת החוק מגופים פיננסיים ובנקים מסחריים לאמת את זהות כל בעלי ופותחי החשבונות ומבצעי העסקאות וכמו כן לדווח לרשויות על עסקאות רלוונטיות העשויות להיות חשודות – לפי תבחינים ברורים ומוגדרים. חוקים דומים ומדיניות דומה קיימים היום ברוב מדינות העולם, כדי לשפר את האכיפה ואת המלחמה בתחומים של: הלבנת הון ,הון שחור ובפעילות עבריינית. 

 

נקלעתם לתסבוכת כלשהי מול גוף פיננסי או ממשלתי לגבי פעילותכם הכלכלית למול הגדרות של חוק הלבנת הון? צרו קשר לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן