במציאות בה עסקים נעשים באופן מאוד גלובלי, הגבולות מטשטשים והאינטרנט מקרבת בין שווקים לעסקים, זה אך הגיוני שישנם מקרים רבים בהם הקמת חברה בחו"ל היא הפתרון היעיל והטוב ביותר. להקמת חברה בחו"ל יש היכולת לאפשר לבעלי עסקים ויזמים הזדמנויות רבות ויתרונות שונים, בין אם בהקשר של מיסוי ורגולציה ובין אם בהקשר ישיר לפעילות עסקית מתוכננת, הזדמנויות ויתרונות שאחרת לא בטוח שהיו זמינים. אך מהו התהליך של הקמת חברה בחו"ל על פי החוק? היכן הכי כדאי ומשתלם לפתוח חברה ומה המשמעויות של המהלך? ננסה לעשות קצת סדר בכל השאלות שעשויות לעלות לכם.

למרות שלאורך השנים הנושא של הקמת חברות בחו"ל – מה שנקרא חברות Off-Shore – זכה למוניטין לא מכובד במיוחד, בעיקר סביב מקלטי מס, העלמות מס ומהלכים עסקיים שמהותם לא ברורה, המציאות בשטח שונה לגמרי וברוב המקרים רישום חברה בחו"ל הוא חלק מאסטרטגיה עסקית לגיטימית ואפקטיבית.

בהחלט יש מצבים בהם יזם או עסק יקימו חברה בחו"ל, במדינה אשר נחשבת כמקלט מס, אך במסגרת תכנון מס חוקי ותקין וכחלק ממודל עסקי לגיטימי ואמיתי. בנוסף, כמות המדינות המוגדרות מקלטי מס (במובן ה"קלאסי" של המונח) הולכת ופוחתת, שיתופי הפעולה בין מדינות בהקשר לרישום חברות והעברת נתוני מיסוי גדלים ומתפתחים כל הזמן והנושא של מיסוי תאגידים בינלאומיים נמצא כל הזמן במקום גבוה בשיח הציבורי והכלכלי העולמי. כך שיש חשיבות מכרעת בתהליך חוקי, חכם ותקין של הקמת חברה בחו"ל, תהליך המצריך ליווי וייעוץ משפטי מקצועי.

עוד נציין כי הקמת חברה בחו"ל (Off shore company) הוא כבר ממש לא תחום השמור רק לעשירים ולתאגידי ענק – בדיוק בגלל שעולם המסחר והעסקים הופך לגלובלי ופתוח הרבה יותר מבעבר. כך, גם עסקים קטנים יותר, אנשים פרטיים ויזמים יכולים להקים חברה בחו"ל, באופן חוקי וחכם אשר ישרת את המטרות העסקיות שלהם ויאפשר גם תכנון מס מושכל, לצד יתרונות לוגיסטיים, רגולטוריים ותפעוליים פוטנציאליים.

מי רשאי להקים חברה בחו"ל

כמובן שכל מדינה קובעת לגבי עצמה את החוקים מבחינת רישום חברות ע"י משקיעים / בעלים זרים שאינם תושבי או אזרחי אותה מדינה, אך באופן כללי, כל אזרח או תושב ישראלי יכול להקים חברה בחו"ל ולרשום אותה לפי ההליכים המוסדרים והתקניים באותה מדינת יעד. מדינות רבות, גם מקלטי מס, גם מקלטי מס "חלקיים": וגם מדינות "רגילות" שאינן מקלטי מס כלל ועיקר מבקשות למשוך אליהן השקעות זרות – ולכן מאפשרות רישום חברות ע"י בעלים ממדינות אחרות. 

כיום, הקמת חברה בחו"ל נעשה לרוב משיקולים עסקיים, מיסויים ו/או פיננסיים – במסגרת הגדרות החוק כמובן. כך, ההליך מיועד בעיקרו לחברות העושות עסקים בינלאומיים, בין אם במדינה בה החברה החדשה נרשמת ובין אם בין במדינות שונות ברחבי העולם. הליך רישום חברת זרה בחו"ל נעשה, למשל, במסגרת מהלכים להגדלת פעילות עסקית, לגיוס הון מקרנות זרות, הקמת פעילות עסקית חדשה, צמצום תשלומי מס בגין פעילות עסקית בינלאומית, ניהול פעילות עסקית ללא קשר רשמי-ישיר לישראל וכיוצא באלו.

סוגי מדינות להקמת חברה בחו"ל

באופן כללי, ניתן לחלק את המדינות בהן נרשמות חברות עם בעלים זרים לשלוש קטגוריות מרכזיות, חלוקה אשר נוגעת בעיקר לקלות רישום החברה ולהיקף המיסוי על חברות זרות אלו. הבחירה במדינה מסוימת נעשית כאמור לפי שיקולים עסקיים, שיקולי רגולציה וכמובן שיקולי מיסוי. 

  • מדינות "רגילות" / מפותחות: מדינות אשר בהן ניתן לרשום חברות עם בעלים זרים, בעיקר לצורך הפעלת פעילות עסקית באותה מדינה או אזור גיאוגרפי, מדינות אלו מאופיינות במיסוי יחסית גבוה ורגולציה מוגדרת ומבוססת. על פי רוב, מעבירות מידע בין מדינות, כולל לרשויות המס והממשלה בישראל לגבי חברות בבעלות ישראלים.
  • מדינות עם מערכת מיסוי מתונה/נמוכה ופיקוח מתון: מדינות הכוללות גם מדינות מפותחות ומובילות דוגמת בריטניה, אירלנד והולנד וגם מדינת קטנות יותר כמו איסלנד, הונג-קונג, לוקסמבורג, מדינות מתפתחות ומדינות מסוימות בתוך ארה"ב. מדינות יותר מתירניות בהקשר לפשטות רישום חברות זרות, עם מערכת מיסוי נמוכה ורגולציה פחותה על מט"ח ופעילות עסקית.
  • מקלטי מס: לרוב מדינות קטנות ומעוטות משאבים אשר מנסות למשוך משקיעים זרים וחברות זרות כדי להכניס מט"ח למדינה. אלו מדינות עם תהליך מאוד פשוט, מהיר, פתוח ודיסקרטי להקמת חברה זרה ומערכת מיסוי נמוכה מאוד ואפילו אפסית בחלק מהמדינות. חלק נרחב ממדינות אלו לא חולקות בקלות מידע עם מדינות אחרות לגבי חברות הרשומות בהן, זהות הבעלים ופעילות פיננסית של אותן חברות. 

הקמת חברה בחו"ל בפועל

תהליך הקמת חברה בחו"ל משתנה ממדינה למדינה, כאשר בחלקן כאמור ההליך קל ומהיר מאוד ובחלקן התהליך מורכב ודורש מהלכים רגולטוריים ומשפטיים רבים יחסית. הרישום כולל הגשת מסמכים רבים לרשם החברות המקומי באותה מדינה, הגדרת בעלי מניות בחברה, דירקטורים (מקומיים וזרים או רק זרים אם ניתן), הגדרת תחום פעילות החברה (אם יש צורך), הגדרת ההון של החברה ועוד מכלול פרטים רשמיים ומשפטיים בהתאם לדרישות אותה מדינה. 

חלק בלתי נפרד מתהליך זה הקמת חברה בחו"ל חייב להיות תכנון מס חכם וקפדני, גם כי זהו חלק משמעותי בכדאיות של התהליך כולו וגם כדי למנוע טעויות משפטית שעלולות להיות יקרות פיננסית או אפילו לגרור הליך פלילי כנגדכם. תכנון מס להקמת חברה בחו"ל כולל היבטים כמו בחינת קיומן של אמנות מס בינלאומיות בין ישראל לאותה מדינת יעד, מדיניות המס באותה מדינה זרה, אסטרטגיה לצמצום חוקי ומירבי של חבות המס של החברה בחו"ל ובישראל וכן הלאה. 

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן