רבים מהאנשים חושבים כי אם יש להם הכנסות בחו"ל או מחו"ל, אז הם בכל מקרה לא צריכים לשלם עליהן מס בישראל או אפילו לדווח עליהן לרשות המיסים הישראלית. אבל, המציאות בעולם המיסים היא, לרוב, מורכבת יותר, ולמעשה יש מצבים בהם מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל הוא בהחלט דבר שקיים וקורה, זאת לאור שיטת המיסוי בישראל. נסביר אודות נושא חשוב זה.
בישראל, כמו ברוב העולם המודרני כיום, מונהגת שיטת מיסוי פרסונאלית ולא טריטוריאלית. קרי, הכנסותיו של אדם ממוסות באופן אישי לפי מה שהכניס ולאו דווקא לפי המיקום הגיאוגרפי שבו נוצרו או שממנו הגיעו ההכנסות. כמובן שזה לא אומר שישראלים מיד מחויבים במס על כל ההכנסות שלהם בחו"ל, כי על רוב ההכנסות משלמים מס במדינת היעד בחו"ל שבה הם הושגו או התקבלו, ויש גם את הנושא של אמנות מס בינלאומיות למניעת כפל מס. אך, בהחלט ישנם מקרים בהם הכנסות של ישראלים בחו"ל או מחו"ל חייבות במס רק או גם בישראל.
בכל מקרה ובהקשר הרחב ביותר של מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל או מחו"ל, אזרח ישראלי אשר מוגדר תושב ישראל לפי ההגדרות הרשמיות והמאוד ברורות של המדינה, חייב לדווח על כלל הכנסותיו לכל שנת מס, כולל הכנסות מחו"ל. אם בוצע הליך מסודר של ניתוק תושבות ואותו אדם כבר לא מוגדר תושב ישראל, אזי הוא אינו מחויב לדווח על הכנסותיו בחו"ל לרשות המיסים הישראלית וכמובן גם פטור מתשלום מיסים על הכנסות מחו"ל בישראל – אך זהו לא המצב שבו אנו דנים כאן לגבי מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל.
סוגי הכנסות של ישראלים בחו"ל
הלכה למעשה, יש סוגים שונים ומגוונים של הכנסות שתושבי ישראל משיגים או מקבלים בחו"ל, כאשר לכל סוג הכנסה כללים שונים לגבי מיסוי, מניעת תשלום כפל מס ושאר הגדרות מיסוי רלוונטיות. אך שוב, כאשר האדם מוגדר תושב ישראל (אפילו במהלך רילוקיישן זמני לצורך העניין), חלה עליו חובת דיווח על כלל הכנסותיו, מישראל ומחו"ל. סוגי הכנסות נפוצים של ישראלים בחו"ל הם למשל:
- הכנסות מפעילות עסקית של עוסק תושב ישראל, כאשר ההכנסות הושגו בפעילות עסקית בחו"ל.
- הכנסות ממשכורת עבודה של עובדים ישראלים שביצעו רילוקיישן למדינה זרה – יש חובת דיווח גם עם המעסיק ברילוקיישן היא חברה במדינה הזרה.
- הכנסות מחו"ל שמקורן שכר דירה על נכס או נכסים מושכרים.
- הכנסות כתוצאה מהשקעות פיננסיות או ריאליות בנכסים שונים בחו"ל.
שוב, חשוב מאוד להדגיש לגבי מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל כי גם לגבי רוב מוחלט של סוגי ההכנסות שפירטנו כאן, לרוב המס הרלוונטי ישולם כבר במדינת היעד בחו"ל, לפי חוקי המיסוי המקומיים ולישראל יש אמנות מס בינלאומיות עם הרבה מאוד מדינות שבהן יש לישראלים הכנסות. כך שבמקרים רבים מאוד למעט חובת הדיווח – שצריכה להיעשות בצורה נכונה, חכמה ותואמת להגדרות – אין בפועל חבות מס בישראל.
החוק הישראלי מתיר במקרים מסוימים ורלוונטיים של יצירת הכנסות בחו"ל או מחו"ל, לנכות כנגד הכנסות אלו הוצאות מיוחדות המותרות לעובדים ומקבלי הכנסות בחו"ל, מה שיכול לצמצם את חבות המס בישראל אם יוחלט שיש כזו.
ליווי וייעוץ של עו"ד מיסים בנושא מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל
כפי שכנראה כבר הובהר במאמר זה, הנושא של מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל בהחלט יכול להיות מורכב, סבוך ולכלול המון הגדרות, חוקים וניואנסים. לכן כדי למנוע ספק, למנוע בעיות כמו ביצוע עבירות מס או חקירות מס וכדי לוודא שאתם פועלים כהלכה, בהחלט מומלץ לקבל ייעוץ וליווי דרך עורכת דין מומחית למיסים ובמידת הצורך גם להיעזר בשרותי רו"ח בעל היכרות עם הנושא.
רוצים עוד פרטים לגבי מיסוי בישראל של הכנסות בחו"ל? זקוקים לעזרה מקצועית מעולה לגבי מיסוי הכנסות ישראלים בחו"ל, פנו למשרד עו"ד קרן שקד לקביעת פגישה.