המכס בישראל הוא חלק מרשות המיסים, כך שחוקי המכס הם חלק מחוקי המס של מדינת ישראל – ומכאן שעבירות מכס הן עבירות מס, מה שיכול לגרור אישום פלילי ואפילו עונשי מאסר במקרים חמורים. עכשיו אחרי ש"הפחדנו" אתכם לגבי עבירות מכס, חשוב לדעת מראש מה מותר להעביר במכס הישראלי – במיוחד במציאות בה בימי שגרה ישראלים טסים המון לחו"ל ונמל התעופה הבינלאומי רק הולך והופך עמוס יותר.

מכס, בהגדרתו, הוא למעשה מס אשר המדינה מטילה על סחורות ופריטים המוכנסים אליה מחו"ל, כאשר חוקי ותקנות המכס משתנים בין קטגוריות מוצרים שונות, לפי סכומים, הסכמי סחר בין מדינות וכיוצא באלו. מכס הוא מס שיבואנים רבים נדרשים לשלם כדי להכניס סחורה לשוק הישראלי, כאשר עבור האדם הפרטי הנוסע לחו"ל, מדובר כמובן על עמדות המכס בנמלי התעופה והים ובמעברים היבשתיים ואשר מיועדות למנוע הברחת פריטים החייבים במס לתוך ישראל מבלי להצהיר עליהם ומבלי לשלם את המיסים הנדרשים. כאן נדון מן הסתם במה מותר להעביר במכס עבור אזרחים פרטיים היוצאים מישראל וחוזרים אליה ממדינות זרות.

עיקרי חוקי המכס לגבי נוסעים פרטיים

מבחינת הכנסת מוצרים ופריטים לישראל מחו"ל, החוק היבש מגדיר כי מותר להכניס לישראל תחת פטור ממכס מוצרים שהשווי שלהם נמוך מ-200$ – עבור כל פריט. חשוב להדגיש כי הגדרה זו תקפה גם למוצרים שקניתם בדיוטי פרי, בחו"ל וגם בישראל. אם אתם מכניסים לישראל מוצר בעל ערך של למעלה מ-200$, עליכם לפי חוקי המכס לדווח על כך לאנשי המכס – מה שנקרא לעבור במסלול האדום ולהצהיר. זה נכון עבור כל נוסע מעל גיל שנתיים. מוצרים בעלי שווי של מעל 500$ חייבים בדר"כ בתשלום המס המלא עליהם כפי שמוגדר בישראל, מס קנייה + מע"מ, מוצרים בעלות של פחות מ500$ מצריכים תשלום מס רק על החלק היחסי שמעל 200$.

בכל הנוגע להעברת כסף מזומן או בצורה של המחאות, חוקי המכס מגדירים כי לכל אדם מעל גיל 18 מותר להוציא ולהכניס לישראל מזומן בערך כולל של עד 50,000 ש"ח. מעל סכומים אלו חובה לדווח למכס.

המכס מגדיר גם סוגי מוצרים שחובה לדווח עליהם בהקשר לכמותם ולאו דווקא בהקשר לעלותם. זה כולל את המגבלה של מקסימום ליטר אלכוהול שאפשר להעביר במכס מבלי לשלם מס, מקסימום 2 ליטר של יין, כמות של מעל ¼ ליטר בשמים, סיגריות בכמות של יותר מ-10 חפיסות וכן הלאה. מעל כמויות אלו יש לדווח ולשלם את המס הנדרש.

אם אתם שואלים את עצמכם לגבי מכשירים אלקטרוניים, למשל סמארטפונים, לרוב אלו עולים מעל 200$ ולכן חייבים בדיווח למכס ותשלום המס בהתאם. אם מכניסים לישראל כמות חריגה של מכשירים, המקרה יכול לגרור כבר אישום פלילי ולא רק דרישה לשלם את המיסים הרלוונטיים.

תכשיטים מותר להעביר במכס מבלי לשלם מס כל עוד התכשיט עולה עד 200$ – חשוב לשמור קבלות קנייה – וזה בתנאי שהתכשיט מוגמר ומוכן ולא מדובר על חומרי גלם לתכשיטים. גם לגבי פריטי אמנות, שווי של מעל 200$ מחייב דיווח למכס, מתחת לכך וכל עוד הפריט הוא לשימוש עצמי, יש פטור ממכס.

אם אתם יוצאים מהארץ ויש לכם פריטים יקרים – תכשיט, שעון, מוצר אלקטרוני וכן הלאה – מומלץ למלא טופס מתאים ופשוט ולדווח על כך, כך בחזרתכם לישראל אנשי המכס לא יעשו לכם בעיות לגבי אותם פריטים והאם הם נרכשו בנסיעה הזו או שהיו ברשותכם מראש.

מה אסור להעביר במכס?

אחרי שנגענו בהגדרות הכלליות לגבי מה מותר להכניס, כמויות מקסימום וחובת דיווח של סחורות ומוצרים המוכנסים לישראל מחו"ל באופן פרטי, ניגע גם בדברים שאסור להעביר במכס ולהכניס לישראל:

  • ירקות ופירות טריים – מחשש להעברת מזיקים וזיהומים חקלאיים.
  • צמחים מכל סוג שהוא, כולל פרחים, זרעים וכן הלאה.
  • יהלומים – רק ליבואנים רשומים ומורשים מותר להכניס יהלומים חופשיים – גולמיים או מעובדים אך שאינם מחוברים לתכשיט מוגמר.
  • סכינים מסוגים מסוימים – לא לשימוש בבית או במטבח מקצועי.
  • מוצרים המוגדרים מגונים ולא ראויים.
  • חומרי הסתה לטרור, אלימות או עבירה על החוק.
  • מסמכים, מט"ח או שקלים מזויפים.
  • מוצרים פרוצים ומשחקים המוגדרים אסורים.

לסיכום: חוקי המכס ברורים ובהחלט קל היום לדעת מראש מה מותר להעביר במכס ובמסגרת אילו הגדרות. לאנשי המכס שיטות מורכבות ומוכחות של איתור מבריחים או מעלימי מכס והעלות של תפיסה כזו יכולה להיות גבוהה, שלא לדבר על כך שבמקרים מסוימים מדובר כבר על עבירת מס בעלת השלכות פוטנציאליות פליליות ויקרות.

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן