אין ספק כי השקעות בביטקוין ומטבעות קריפטו אחרות כבר מזמן הפכו לטרנד לוהט ולתחום שלא מעט ישראלים נכנסו אליו, מי בסכומים קטנים ובתור הרפתקה פיננסית מעניינת ובעלת אפשרויות ומי בסכומים גבוהים יותר. בהחלט יש משקיעים ישראלים רבים אשר, בפועל או "על הנייר" השיגו רווחים מרשימים וגדולים מאוד מהשקעות אלו. הצמיחה של התחום הובילה מן הסתם גם לצורך לגבש וליישם מדיניות וחקיקה בכל הנוגע למיסוי מטבעות וירטואלים.
בתור מכשיר פיננסי חדש, לא מוכר ומהפכני, כזה שממש במהותו בא לעשות מהפכה במערכת הפיננסית הגלובלית, לקח לרשויות המס ולמדינות זמן להבין "איך לאכול" את הדבר החדש והמוזר הזה. בשנים הראשונות הכל היה פרוץ ואם משקיעים הצליחו להעביר את הכסף שלהם מחו"ל לארץ, הם לא שילמו כלל מס כי לא היו הגדרות ותקנות. לאורך השנים, אמנם לאט אבל עם התפתחות קבועה, רשות המיסים בישראל, כמו גם במדינות אחרות, נכנסה לתמונה והחלה לגבש מדיניות והגדרות בהקשר של מיסים קריפטו.
עורכת הדין קרן שקד, המפעילה משרד בוטיק ופועלת בתור עו"ד מיסים עם התמחות ספציפית במיסים על קריפטו, מסבירה אודות התחום החשוב והמתפתח הזה – כאשר היום ההגדרות והתקנות הרבה יותר ברורות.
מהי המדיניות בישראל מבחינת מיסוי מטבעות קריפטו?
נכון לתחילת 2025, באופן קצת תמוה, עדיין אין בישראל חוק מלא וספציפי המתייחס למיסוי קריפטו או תשלומי מס הכנסה מטבעות וירטואלים. אמור לקראת המשך 2025 לעבור ולהיות מאושר חוק רלוונטי לנושא, בהובלת רשות המיסים ומשרד האוצר.
אך למרות היעדר חוק ספציפי ומלא, יש תקנות יחסית ברורות, הוראות לבנקים המסחריים בישראל, מדיניות מוצהרת של רשות המיסים ואף תזכיר חוק רשמי ומחייב של המדינה הקובע את כללי היסוד המרכזיים בכל הנוגע למיסים על קריפטו.
המדיניות וההלכה למעשה המשפטית והמעשית בישראל היום אומרת כי מטבעות קריפטו ונכסים דיגיטליים אחרים המגיעם מעולמות של טכנולוגיית בלוקצ'יין, נחשבים נכסים ולא מטבעות. ככאלו, רווחים מהשקעות קריפטו ונכסים דיגיטליים כאלו חייבים בתשלום מס רווח הון כמו רווחים מנכסים אחרים דוגמת ניירות ערך. כיום מס רווח הון עומד על 25% מהרווח – וזהו אכן שיעור המס הנגבה ע"י המדינה מרווחי קריפטו.
זה אומר בפועל שאם הרווחתם 100,000 שקל מהשקעה, בעת מימוש הרווחים והעברת הכסף לישראל תידרשו לשלם למדינה 25,000 שקל מס.
בנוסף לקביעה המוחלטת והרשמית -מה שהתחיל בחוות דעת של רשות המיסים עוד ב-2017 – כי מטבעות קריפטו הם נכסים כמו ניירות ערך ולא מטבעות, תזכיר החוק שמיועד להפוך לחוק קובע גם מתי ובאילו מקרים הרווחים ייחשבו כאלו שהופקו בישראל – מה שיחייב מיידית תשלום מס רווח הון על הרווח לפי המדיניות בישראל ולא לפי מדיניות המיסוי במדינה אחרת, במיוחד אם יש איתה לישראל אמנת מס.
כמו כן, המיסוי של 25% על רווחי קריפטו נוגע למשקיעים "רגילים", קרי כאלו שהיקף פעילותם או ההגדרה המשפטית שלהם היא לא של עסק. אם מדובר על עסק כמו חברה, א החיוב במס הוא בשני שלבים, בדומה למיסוי הרגיל על חברות. או לפי מדרגות המס אם מדובר על נישום עצמאי.
מכאן שעבור רוב המשקיעים, אין באמת דבר כזה מס הכנסה קריפטו או חובת מיסוי מטבעות וירטואליים. אלא אם הפעילות היא כזו או בהיקפים גדולים יחסית כך שהיא נחשבת עסקית. אם הפעילות תיחשב עסקית ע"י רשות המיסים אז שיעורי המיסוי עשויים לגדול משמעותית – אפילו לכדי מחצית מהרווח – ותיתכן דרישה לתשלום מוגדל של מס הכנסה מנישום עצמאי או מס חברות מחברה.
שאלות ותשובות מרכזיות – מיסים קריפטו
מה נחשב אירוע מס?
לצד חובת דיווח על עצם ההחזקה בנכסי קריפטו (בלי קשר לרווחים), המקרה ייחשב כאירוע מס המצריך תשלום מס מתאים (או לצורך קיזוז הפסדים במקרים מורכבים ובניהול חכם של עורך דין או רו"ח) כאשר רוצים לממש רווחים. מי שנחשב תושב ישראל במועד רכישת הנכס, ברוב המקרים יחוייב בתשלום מס על רווחים.
מקרים נוספים הנחשבים אירועי מס הם: קניית מטבע קריפטו אחד באמצעות מטבע אחר, כל מכירה של קריפטו למול כסף פיאט ובכל צורה, קבלת תשלומים או משכורת באמצעות קריפטו.
כיצד מחשבים את גובה המס?
מתוך כך שרשות המיסים קבעה כי מטבעות קריפטו נחשבים נכסים כמו ני"ע, אז חישוב גובה המס על רווחים מהשקעות אלו הוא די פשוט, כי גובים מס לפי מס רווח הון, אשר עומד על שיעור של 25% מהרווח. זהו החישוב שלפיו קובעים את גובה המס שיש לשלם – המס רק על רווחים כמובן.
מתי חובה להצהיר על רווחי קריפטו?
כפי שמיד נסביר, קיימת חובת דיווח על כל מי שנחשב תושב ישראל על עצם ההחזקה בנכסים מסוג זה, כולל בבורסות ואמצעים בחו"ל – כפי שיסביר לכם כל עורך דין קריפטו הפעיל בתחום – אבל על רווחים באופן כללי חובה להצהיר כאשר רוצים לממש אותם דרך העברת כספי הרווחים במטביע פיאט (שקל, דולר, אירו…) ממקור ההשקעה לחשבון בנק בישראל או בכלל לישראל בצורה נזילה. ההצהרה מאפשרת לרשות המיסים ולבנקים לגבות את שיעור המיסוי הרלוונטי על הרווח, שלרוב כאמור יהיה 25% מס רווח הון.
האם חובה להצהיר על כל רווח קריפטו?
בגדול, בהחלט כן. יתרה מזאת, לפי מדיניות רשות המיסים הישראלית חובה על כל מי שנחשב תושב ישראל גם להזהיר ולדווח על עצם ההחזקה בנכסי קריפטו – אפילו אם עוד לא הושגו רווחים ועוד לפני מימוש הרווחים. זאת במסגרת שיטת המיסוי בישראל שהיא פרסונלית ומחייבת דיווח על כל הנכסים שבבעלות תושב ישראל, כולל בחו"ל. ההצהרה התקינה על פעילות היא מרכיב מהותי במימוש הרווחים והעברתם לחשבון בישראל וגם חלק מהותי מהימנעות באישום בעבירות העלמת מס.
איך אפשר להוכיח את מקור הכספים?
מרכיב מהותי במימוש רווחים מהשקעה במטבעות קריפטו באמצעות משיכת קריפטו לבנק ובכלל זה גם בתשלום מס על מטבעות וירטואלים הוא הצורך הרגולטורי להוכיח את מקור הכסף. זאת כדי למנוע הלבנות הון, מימון פעילות פלילית או פעילות טרור וכדי לעמוד בתקנות של המערכת הפיננסית בישראל ובחו"ל.
כך, לצד חובת דיווח ותשלום מיסים על מטבעות קריפטו, צריך להראות לבנק ולרשויות רלוונטיות נוספות (לפי דרישה במקרים מסוימים) את מקור הכסף. אם סוחרים דרך גופים מוכרים ומפוקחים, בישראל או בחו"ל ומבצעים את כל שלבי העסקה (העברת כסף, השקעה, מימוש ומשיכה) מאותו הגוף, קל להוכיח את מקור הכסף וזו הדרך המומלצת. כאשר "מסלול הכסף" סבוך ומורכב עולות עוד שאלות ועוד חשדות וזה לא מומלץ כלל.
אי דיווח – עבירת מס!
יש חובת דיווח על החזקה בנכסי קריפטו ובעיקר חובת דיווח על כל אירוע מס הקשור לפעילות במטבעות, ממימוש רווחים ועד המרת מטבע אחד באחר או קבלת תשלום. אי דיווח, בעיקר כאשר מדובר על מקרים בהם מתבצעת בפועל העברת כספי קריפטו בכסף "אמיתי ורגיל" (כסף פיאט) לחשבנות פיננסיים בישראל, נחשב על ידי המדינה בתור העלמת מס וביצוע של עבירות מס.
עבירות אלו הם פליליות ויכולות במקרים קשים וחמורים לגרור לא רק קנסות כבדים אלא גם אישום פלילי ועונשי מאסר בפועל. לכן בדיוק כמו שאסור לקבל תשלום על עבודה בשחור אלא רק בצורה חוקית ותקנית וכמו שזו עבירה פלילית חמורה לבצע עבירות הונאה, כך גם עבירות מס בהקשר לרווחים בקריפטו יכולים מאוד לסבך אתכם.
טופס דיווח על פעילות מטבעות קריפטו
בהתאם להתפתחויות המיסוי והאכיפה שנסקרו בתחום של מיסים קריפטו, המדינה מפעילה מערכת המאפשרת דיווח מקוון על פעילויות במטבעות וירטואליים ומילוי פרטים לצורך תשלום מיסים על מטבעות קריפטו. כמובן שאפשר ולא אחת אף רצוי לבצע זאת עם סיוע של גורם מקצועי מנוסה ומיומן הבקיא בכל הדקויות בנושא המורכב והסבוך הדומה לגם לנושא של מיסים על ביטקוין.
הטופס שיש למלא עם כל הפרטים על פעילות ועל רווחים שמבקשים לממש הוא טופס 909 של רשות המיסים. את הטופס רשאים למלא ולהגיש יחידים שיש להם רווחים מפעילות קריפטו שהם רוצים לממש, כמו גם יחידים שבנק מסחרי בישראל סירב לבקשתם להעביר לחשבון מקומי כספים שמקורם מקריפטו.
לצד מילוי מפורט ומדויק של טופס 909, יש לצרף לבקשה פרטים אישיים מלאים, אם יש אזרחות זרה אם העתק דרכון של אותה מדינה, מסמך מקצועי המפרט את ההכנסה החייבת וסכום המס הרלוונטי, הוכחה למקור הכספים שאיתם נרכשו הנכסים מלכתחילה, אישור ניהול חשבון מהגוף שמעביר את הכסף, אישור מהגוף הפיננסי לגבי העברת הכספים למגיש הבקשה. אם רלוונטי, אז אישור הבנק בישראל שסירב לקבל את הכספים כתוצאה מהפעילות.
יש לכם רווחים מהשקעות ואתם רוצים לוודא שאתם עומדים בדרישות החוק במימוש הכסף שצברתם? הסתבכתם עם מיסוי מטבעות קריפטו והגשת הטפסים? פנו למשרד הבוטיק של עו"ד קרן שקד ונעלה אתכם על דרך המלך בכל מה שקשור למיסים על קריפטו.