שוק המטבעות הדיגיטליים והקריפטו כבר הפך להרבה יותר מוכר ומיינסטרים והוא עדיין דינמי, מרתק ומציע שלל הזדמנויות השקעה. אבל לצד הצמיחה של התחום הכלכלי הזה והעובדה שרגולטורים ורשויות מיסים בישראל ובעולם הרבה יותר מעורבים בשוק הזה כיום, המציאות היום היא גם כזו שבה יש הרבה יותר ניסיונות של גורמים עבריינים וזדוניים לבצע הונאת קריפטו והלכה למעשה לגנוב כספים ממשקיעים.
אולי בהתפתחות טבעית של תחום כל כך חדשני, מורכב ומבוזר כמו מטבעות דיגיטליים ונכסי קריפטו ובאופן דומה לקושי של רגולטורים וממשלות לפקח על השוק הזה (שהוא מטבעו פחות נתון לפיקוח), נכנסו למשחק גם הרבה גורמים עבריינים המיישמים מגוון אדיר של הונאות ותרמיות קריפטו. מעבר להיבטים הפליליים, יש לזכור כי הונאות אלו גורמות לנזקים כלכליים משמעותיים – ולכן חשוב להבין גם את הכלים המשפטיים האזרחיים העומדים לרשות הקורבנות.
הונאות קריפטו נפוצות
מרביתן המוחלט של הונאות הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים מיועדות להשיג כספים ממשקיעים, בעיקר פרטיים אך לא רק. השגת הכספים יכולה להיות דרך גניבת נכסי הקריפטו מארנקים דיגיטליים או השגת גישה למפתחות ההצפנה הקריפטוגרפיים של הארנק הדיגיטלי והיא יכולה להיות דרך מהלכי תרמית או הונאה כאלו ואחרים שבהם אנשים מעבירים כספים כביכול לצרכי השקעת קריפטו אך למעשה מדובר על תרמית לכל דבר ועניין.
שימו לב שבתחום כה דינמי, חדש, מתקדם טכנולוגית וגם מבוזר ובלתי מפוקח ביחד לאלמנטים אחרים, יש הונאות ומהלכים לא כשרים גם מצד גופים עבריינים כמו פשע מאורגן ואף ארגוני טרור, אך יש גם הונאות ופעילויות בעיתיות מצד גופי קריפטו המציירים עצמם לציבור בתור חברות טכנולוגיה מתקדמות וכדומה.
כמה דוגמאות להונאות קריפטו נפוצות הן:
אותם מובילי הונאות קריפטו וגופים עבריינים משתמשים בשיטות רבות ויצירתיות כדי ליישם את אותן תרמיות ולהפיל משקיעים פרטיים ועסקיים בפח. כך למשל נעשה שימוש במשפיעני רשת בסדרי גודל כאלו ואחרים, בטכניקות מתקדמות של הנדסה חברתית, פרסום הבטחות נוצצות לרווחים מובטחים ובלתי מציאותיים וגם דרך התחזויות לזירות מסחר ויצירת לחץ פסיכולוגי לבצע מהלכי העברת כספים מחשבון לחשבון אחר או לארנק אחר או לספק את מפתחות ההצפנה לארנק – למשל דרך מתן אזהרה כביכול לפעילות חשודה בחשבון הקריפטו.
דוגמה מעשית וממשית להונאת קריפטו:
פונזי בתחפושת חדשנית
בתרמית זו מבטיחים למשקיעים החזר גבוה תוך זמן קצר, כשבפועל התשלומים ניתנים מכספם של מצטרפים חדשים. השיטה הזו – הדומה לפירמידה – קורסת ברגע שאין זרם קבוע של כספים חדשים.
התחזות ופישינג בזירות מסחר
גורמים זדוניים יוצרים אתרים או אפליקציות שמתחזים לפלטפורמות מוכרות. המשתמש, בטעות, מזין את פרטיו או שולח כספים למתחזים – ואלה נעלמים עם הנכסים.
"משיכת שטיח" בפרויקטים מזויפים – Rug Pulls
מציגים מיזם קריפטו "מבטיח", מגייסים השקעות – ואז סוגרים את הפעילות ולוקחים את כל הכסף. לעיתים מדובר בקמפיינים מושקעים שכוללים פרסומות, משפיענים ודמויות פיקטיביות.
פריצה לארנקים דיגיטליים
גישה לארנק יכולה להתרחש באמצעות מתקפת סייבר או שימוש בטכניקות הנדסה חברתית. לאחר חדירה לארנק, המטבעות מועברים לכתובת חדשה – ולעיתים אי אפשר לאתר אותם יותר.
בתחילת 2025 אחד המשקיעים הפרטיים בקבוצת פייסבוק המוקדשת להשקעה בביטקוין חשף כי נפל קורבן להונאה מורכבת ומשכנעת, מה שעלה לו באובדן של 50,000 ש"ח. לאורך תקופה של כמה שנים אותו משקיע החל לקבל הודעות SMS ממספר שזיהה בתור בורסת הקריפטו Binance. לאותו אדם אכן היה חשבון מסחר באותה בורסה ולכן גם הפניות נראו לו לגיטימיות.
יום אחד, המשקיע קיבל הודעת SMS שהתריעה על אזהרה לגבי חשבון המסחר שלו ולינק לשיחה עם נציג אנושי. הלינק אכן הוביל אותו לשיחה עם נציג, בעל מבטא בריטי ודיבור שנתן תחושה של אמינות. הנציג התריע בפני המשקיע שהם איתרו פעילות חשודה בחשבון ושהם מציעים לו להעביר את הכסף לארנק דיגיטלי אחר כדי להגן על כספו. דרך שורת מהלכים על ידי הנציג, אותו משקיע ביצע כמה פעולות דרך האתר הרשמי והאמיתי של נותני השירות ולבסוף הגדיר מפתח הצפנה לפי 12 מילות מפתח שהנציג אמר לו להשתמש בהן בארנק החדש. מכאן כבר הייתה לעבריינים גישה מלאה לארנק החדש ולכסף שבתוכו והם במהרה העבירו הכל החוצה ללא יכולת לאתר אותם או את הכסף.
איך אתם יכולים להגן על עצמכם מהונאות קריפטו
- קודם כל – אם זה נשמע טוב מדי מכדי להיות אמיתי, זה כנראה ככה וסיכוי סביר מאוד שמדובר על תרמית והונאה ולא על אפיק השקעה אטרקטיבי באמת – כדאי להתרחק!
- בדקו לעומק ותוודאו כי מאחורי פלטפורמת קריפטו, זירת מסחר או אפיק השקעה עומד משהו אמיתי, מוכח ורצוי מפוקח. אם עולה ספק, אז אין ספק ואל תשקיעו ובטח אל תתנו פרטים קריטיים.
- אף פעם ולא משנה כמה הפנייה נראית אמינה – אל תתנו את מפתחות ההצפנה הקריפטוגרפים שלכם או גישה כלשהי לארנק דיגיטלי. גם לעולם לא להשתמש בתור סיסמאות או מפתחות בנתונים שסופקו לכם על ידי גורם אחר.
- זירות מסחר ובורסות קריפטו לעולם לא מתקשרות ללקוחות ולא פונות ישירות בהמלצה להעביר כספים או נכסים לארנק או חשבון אחר.
- השקיעו בקריפטו רק דרך פלטפורמות מוכרות, גדולות ומפוקחות וכך גם לגבי בחירת הארנק הדיגיטלי בו תאחסנו את נכסי הקריפטו שלכם.
הרגולציה הממשלתית מנסה להשיג את הגופים העבריינים ולצמצם הונאות
ממשלות וגופי רגולציה בעולם כבר הבינו זה מכבר שהקריפטו כאן להישאר ואי אפשר להתעלם מהתחום. כך מקודמים ומיושמים מהלכים להסדרת כל הנושא המורכב של מיסוי קריפטו וקיבוע התפיסה המערכתית של נכסי קריפטו בתור נכסים להשקעה ולא מטבעות. במקביל הרגולציה העולמית גם מתפתחת ונעשים ניסיונות אמיתיים לגיבוש רגולציה וחקיקה לגבי נכסים דיגיטליים, בהחלט גם במטרה לצמצם את היקף ההונאות והפשיעה המקושרת לנכסים אלו. כך לדוגמא מטבעות דיגיטליים ונכסי קריפטו הפכו לאפיק מקובל ופופולארי מאוד על ארגוני פשיעה מאורגנת וארגוני טרור להלבנת הון, העברת כספים, התגברות על סנקציות בינלאומיות ומימון פעילויות לא חוקיות בצורה אנונימית וקשה יותר למעקב.
עורך דין קריפטו הוא גורם מקצועי הבקיא בצורה מעשית ורעיונית בתחום ויכול לסייע בשלל היבטים של התמודדות עם הונאות קריפטו וגם לייעץ לגבי שינויים נוכחיים או עתידיים ברגולציה ובחקיקה בהקשר לשוק הקריפטו בכללותו.
סיוע וייצוג משפטי לגבי הונאות קריפטו
במקרה של נפילת קורבן להונאת קריפטו או אפילו אם אתם הצד המואשם בלקיחת חלק בהונאה שכזו, אתם חייבים ייצוג משפטי צמוד ומותאם אישית של עורכת דין פלילית עם התמחות פרטנית במשפט כלכלי ובתיקי קריפטו ונכסים דיגיטליים לצורך צמצום הנזקים, הגנה על האינטרסים שלכם ומיצוי ההליכים המשפטיים הקיימים. פנו בהקדם לעורכת הדין קרן שקד לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ ראשונית.