אחד האלמנטים הכלליים החשובים במערכת המשפטית בישראל הוא עיקרון ההתיישנות. התיישנות היא תקופה מוגדרת שאחריה כבר אי אפשר ליישם הליכים משפטיים כלפי אדם או גוף שנחשדו או הואשמו בביצוע עבירות מסוימות, כך המערכת חייבת לסיים הליכים בפרק זמן מוגדר וגם הנאשם לא צריך להסתובב בעולם לנצח כאשר חרב של הליכים משפטיים נמצאת תמיד על צווארו. גם לגבי עבירות מס יש הגדרות התיישנות ואי אפשר להאשים אתכם על עבירות מס שביצעתם לפני 20 שנה, למשל. מהן הגדרות החוק לגבי התיישנות עבירות מס והאם יש הבדל בסוגי העבירות? נסביר את הנושא ואת השינויים שחלו בו בשנים האחרונות.

אם אתם בעלי עסק, אתם ודאי מכירים את ההנחיה לשמור על מסמכים חשבונאיים במשך 7 שנים מיום הפקתם. הגדרה זו קשורה בצורה מסוימת להתיישנות עבירות מס, אך זה יותר מורכב מזה, לכן חשוב שלא תפעלו מתוך מחשבה עיוורת שתקופת ההתיישנות על כל עבירות המס היא עד 7 שנים. 

מבחינת עבירות מס, באופן כללי ותמציתי מאוד, החוק הישראלי מגדיר שתי רמות חומרה של עבירות מס – עבירות מס טכניות הנחשבות פחות חמורות וככאלו שאין מאחוריהן כוונה פלילית להעלים מס ולחלופין עבירות מס מהותיות המוגדרות חמורות יותר וכאלו שלרוב יש מאחוריהן כוונה פלילית. בהתאם, העונשים הפוטנציאליים נקבעים והרשעה בעבירות מס מהותיות יכולה להביא עימה משמעויות כבדות יותר מבחינת קנסות, רישום פלילי ועונשי מאסר. 

 

מהי תקופת ההתיישנות על עבירות מס בישראל?

בעבר הלא רחוק במיוחד, הלכה למעשה לא ממש הייתה בישראל התיישנות של עבירות מס, זאת כי החוק התיר לרשויות האכיפה והחקירה להאריך אוטומטית את תקופת ההתיישנות, בעצם לאפס את הספירה להתיישנות, בכל פעם שבוצעה פעולת חקירה כלשהי בהקשר לתיק הספציפי. זה כמובן חסר היגיון וגם מנוגד לעיקרון ההתיישנות שהוא מזכויות הבסיס של נחקרים ונאשמים. מבחינה רשמית, תקופת ההתיישנות על עבירות מס טכניות (קלות יותר) עמדה על 6 שנים ותקופת ההתיישנות על עבירות מס מהותיות (חמורות יותר) הייתה עשר שנים – בשני המקרים מהיום בשנת המס שבה בוצעו העבירות. 

בשלהי 2019 עבר בכנסת שינוי חקיקה המסדיר את הנושא של התיישנות עבירות מס, כאשר הנקודה שממנה מתחילים לספור היא מסוף שנת המס שבה בוצעו עבירות המס המדוברות, כך שההליכים החקירתיים והמשפטיים צריכים להסתיים לפני התקופה המוגדרת. 

תקופת ההתיישנות של עבירות מס בישראל לאחר שינוי חקיקה זה שונה מאשר המצב בעבר, כאשר בחלוקה גורפת ניתן לומר כי בעבירות מהותיות ההתיישנות נותרה על 10 שנים ולגבי עבירות טכניות וקלות יותר ההתיישנות תהיה לרוב 5 שנים. זאת במסגרת הגדרות ההתיישנות של סדר הדין הפלילי, כאשר בעבירות המוגדרות "פשע" (ענישה פוטנציאלית של מעל 3 שנות מאסר) ההתיישנות היא לאחר 10 שנים ובעבירות המוגדרות "עוון" (עונש מאסר פוטנציאלי שבין 3 חודשים ל-3 שנים) ההתיישנות היא לאחר 5 שנים. נציין כי בעבירות המוגדרות "חטא" (ענישה פוטנציאלית של עד 3 חודשים), ההתיישנות היא אחרי שנה, אבל עבירות מס – אפילו טכניות וה"קלות" ביותר כוללות פוטנציאל לעונש מאסר של עד שנה, עם עונשים של 5-7 שנים בעבירות מס מהותיות ופליליות.

למרות שקיימת תקופת התיישנות מוגדרת על עבירות מס, מאוד לא מומלץ לחכות שהתקופה הזו תעבור והרבה יותר יעיל, חכם ובטוח לטפל בנושא בהקדם ולקבל סיוע מעו"ד מומחית למיסים. 

    השאירו פרטים לקביעת פגישת ייעוץ

    דילוג לתוכן